hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Oltás és politika

A bárányhimlő már korántsem olyan ártalmatlanok, mint évtizedekkel korábban, a mutálódott vírusok egyre komolyabb kockázatot jelentenek a kisgyermekekre és a felnőttekre nézve is – írja az MNO.

A lap felidézi, hogy az utóbbi hetekben több angol nyelvű oldalon is cikkeztek a védőoltások szabályozásáról, az oltásellenességről és a témával kapcsolatos általános tájékozatlanság súlyos következményeiről. Azoknak a vakcináknak egy része, melyeket itthon a magyar gyerekek ingyenesen megkapnak, Amerikában nem kötelezőek (pl. mumpsz), ezért akár járványok is könnyedén kialakulhatnak, jelenleg épp egy kanyarójárvánnyal küzdenek az egészségügyi dolgozók. Ráadásul a betegek gyakran nem veszik elég komolyan az orvosi szakvéleményeket, sokan tájékozódnak az interneten megjelent, név nélküli cikkekből, kommentekből, ami tovább rontja a józan döntés esélyeit.

Amerikában, ahol még mindig sokan ágálnak a védőoltások ellen, nemrégiben indultak az oltások beadatását támogató kampányok, bár a politikai álláspont nem egységes a kérdésben. Míg a demokraták szeretnék kötelezővé tenni, addig a republikánusok meghagynák választhatónak a védőoltásokat.

A magyar helyzetről az ÁNTSZ kommunikációs osztályán tájékozódott az mno.hu.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink