hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Ombudsmannal védik magukat a drogszakmai szervezetek

Négy nagy drogszakmai ernyőszervezet Bitskey Hajnal ügyvédet választotta drogszakmai civil ombudsmannak.

A Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége (Madászsz), a Magyar Addiktológiai Társaság, a Magyar Drogterápiás Intézetek Szövetsége és az Ártalomcsökkentők Szakmai Egyesülete csütörtökön bejelentette, hogy megalakul a Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület is. A két új intézmény a Drogosultság - Egy kirekesztett társadalmi csoport kirekesztett segítőinek érdekképviselete című projekt keretében, a Norvég Civil Alap támogatásával jön létre.

Tájékoztatásuk szerint az itthon ismeretlen civil ombudsmani intézmény nem közvetlenül az állampolgárok, hanem a drogszakmai szervezetek és intézmények érdekeit hivatott képviselni, az eddiginél jóval határozottabban, jogi eszközökkel és a rendszerszintű problémák feltárásával. A közjogi státusszal nem rendelkező civil megbízottnak a szakma adja a legitimitást, munkájához a szintén most megalakult Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület nyújt majd szakmai hátteret. A testületet a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság mintájára hoztak létre, miután a kormányzat 2013-ban kizárta a civil delegáltakat a kábítószerügy területén a kormány legmagasabb szintű tanácsadói testületéből - írták.

Az érdekvédelmi célok és tervek részletei és a panaszbenyújtás módjáról szóló legfontosabb információk megtalálhatók a www.madaszsz.hu oldalon a drogszakmai civil ombudsman címszó alatt.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink