hirdetés
hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

Öngondoskodás: elméletből ötös, gyakorlatból elégtelen a magyaroknak

Inkább az államra számítanak a magyarok, mint a családjukra - a BellResearch kutatását a MarketingInfo ismerteti.

A válság hatása még messze nem múlt el, de a nagy megpróbáltatások végre felnyitották az emberek szemét és tudatosabbá tették a lakosságot - mutat rá a BellResearch kutató- és tanácsadócég felmérése, amely a 25-59 éves lakosság körében vizsgálta az öngondoskodás iránti attitűdöt.

Komoly probléma, hogy tízből négy fő egyáltalán nem vagy csak ritkán gondol a későbbi anyagi nehézségekre: a váratlan gondokra, mint a munkanélküliség vagy a betegség, illetve a várható nyugdíjas évekre - hívja fel a figyelmet Harsányi Gábor igazgatóhelyettes. A kutatás megállapítja, hogy erőteljesebben foglalkoztatja a kérdés azokat a társadalmi csoportokat, amelyek érintettsége e kérdésben nagyobb; közéjük tartoznak a nyugdíjas korhoz közeledő emberek, a nagycsaládosok, illetve akik romló anyagi kilátásokra számítanak. Azonban éppen ők azok, akik kevésbé engedhetik meg maguknak, hogy megtakarításokat képezzenek.

A megkérdezettek 70 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ez a feladat - vagyis az időskorra és a váratlan helyzetekre való felkészülés - a saját kezünkben van, tehát önmagunk vagyunk felelősek a jövőnkért. Meglepő azonban, hogy míg közel ugyanennyien - a válaszadók kétharmada - várja az államtól (is) a gondoskodást, a saját családjában csak minden negyedik ember látja a későbbi támogatóját, segítségét. Az államban azok bíznak és reménykednek a legjobban, akik most is nehezebb körülmények között élnek, míg az öngondoskodás iránt a klasszikus értelemben vett középosztály az elkötelezett - mutat rá a BellResearch kutatása.

A teljes cikk a MarketingInfo oldalán olvasható.

(forrás: Marketinginfo)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés