hirdetés
2024. május. 16., csütörtök - Mózes, Botond.

Orvostanhallgatókon tesztelik az ujjlenyomatos katalógusolvasást

A Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi karán is ujjlenyomat-azonosításon alapuló rendszerrel váltják ki az előadások előtti névsorolvasást – írja az Index.

A rendszert ingyen kapták kipróbálásra a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemtől, ahol már harmadik éve használják a villamosmérnöki és informatikai karán tanuló mintegy 1200 hallgató azonosítására.

A diákoknak csak egyszer kell megadniuk bármelyik két ujjuk lenyomatát. A rendszer ezután már nem a lenyomatot tárolja, hanem azok egyes részletei alapján egy gépileg egyedi számsort generál, amiből maga az ujjlenyomat már nem fejthető vissza. Ez a számsor kerül rá a hallgató elektronikus kártyájára.

Az előadások elején a hallgatóknak alapesetben csak a kártyával kell bejelentkezniük az előadóterem bejáratánál lévő olvasónál. A rendszer azonban szúrópróbaszerűen egy-egy hallgatónál csak akkor fogadja el a bejelentkezést, ha ujját is az érzékelőhöz érinti.

A karon első lépésben azt szeretnék tesztelni, hogy a rendszer valóban egyszerűbbé teszi-e az előadások látogatásának regisztrációját, növeli-e a részvételt és ennek lesz-e kimutatható hatása a vizsgaeredményekbenolvasható az index.hu-n.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink