hirdetés
2024. május. 16., csütörtök - Mózes, Botond.
hirdetés

Példát mutatott a GYEMSZI főigazgatója

Életmentő lehet a 45 és 65 év közötti nők emlővizsgálata, amelyet az állam évente finanszíroz - mondta Török Krisztina Balatonfüreden az MTI-nek.

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) főigazgatója  azután nyilatkozott, hogy átesett a balatoni körúton lévő, Jobb szűrni, mint megijedni elnevezésű ingyenes szűrőprogram keretében a mammográfiai vizsgálaton. Figyelemfelkeltésnek is szánta, hogy a szűrőkamionban részt vett az emlőrákszűrésen, mivel ez a fajta rák Magyarországon a harmadik leggyakoribb a daganatos megbetegedések között. Az évente ötezer új beteg 40 százaléka meghal, ugyanakkor nagyon alacsony a szűrési hajlandóság.

A főigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a veszélyeztetett korosztálynak - a 45 és 65 év közötti nőknek - kétévente értesítőt küldenek a szűrőállomások az ingyenes vizsgálatokra. Az értesítettek csupán fele jelenik meg a szűrésen.
A szűrőkamiont július közepén indították el. Egy hónap alatt körbejárja a Balatont, tíz helyszínen ingyenes szűrésekre invitálva a lakókat és a nyaralókat.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés