hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Pokorni: Jobb egy kórház, mint három fél

Pokorni Zoltán exminiszter, polgármester szerint nem jó, ha az egészségügyben összekeveredik a kabát és a pizsama. A Magyar Időknek adott interjúból kiderül: nem véletlenül kerüli a „szuperkórház” kifejezést.

A kormányzat elmúlt napokban tett, az egészségügy átszervezésével kapcsolatos bejelentései mennyiben passzolnak a XII. kerület elképzeléseihez?
– A kormány államosítási törekvéseit az egészségügyben személy szerint is támogattam, és mint polgármester a saját kerületünk példájával támasztottam alá. Alig 100 méterre van egymástól a Szent János Kórház és a Kútvölgyi kórház, de a korábban eltérő tulajdonban és kezelésben lévő intézmények között gyenge volt az együttműködés.

A Hegyvidéki szakrendelői program ezt az együttműködést rejti magában?
– Egy hónapja zártuk le a tárgyalást a Semmelweis Egyetemmel azzal kapcsolatban, hogy a János Kórházból a Kútvölgyi rendelőintézeti tömbjébe lépésről lépésre valamennyi járóbeteg-ellátási szakterület áttelepüljön.

Miért nem a János kórházban fejlesztik a járóbeteg-ellátást?
– Hegyvidéken is a szakrendelés jelenti az egészségügyi ellátás legnagyobb részét, és mivel a rendelő magában a kórházban volt/van, ezért nálunk összemosódik a János kórházért való aggodalom. Ez abból fakad, hogy minden, kisebb befekvést vagy hosszabb kórházi bentlétet nem igénylő gondunkkal is a kórházba mentünk. Olyan ügyekben is, amelyekben az V. kerületiek a Hercegprímás utcai rendelőbe, az újbudai­ak meg a Fehérvári úti szakrendelőbe mentek. A célunk egy elkülönült, de nem pavilonokban szétszórt, minőségi járóbeteg-szakellátó létrehozása, mert ahogy ezt egyszer egy orvos ismerősöm találóan megfogalmazta: nem jó, ha összekeveredik a kabát és a pizsama.

Korábban aláírást is gyűjtöttek a János kórház rekonstrukciójáért; nem okozott feszültséget, hogy az Etele téren épül meg a „szuperkórház”?
– A Hegyvidéken élők jelentős része, úgy gondolom, nem örül annak, hogy a fekvőbeteg-ellátás a jelenlegi helyétől távolabbra kerül, ezért is álltunk ki – egyébként a II. kerülettel együtt – a János kórház felújítása mellett. Azonban jobb Budán egy korszerű, rentábilisan működtethető, a nap 24 órájában az összes orvosszakmában kiszolgáló kórház, mint két vagy három „félkórház”. Szeretném elkerülni a „szuperkórház” kifejezést. Ez félrevezető, ugyanis sokan luxuskörnyezetre vagy -ellátásra gondolhatnak ebből, pedig az új intézmény előnye a teljes ellátásban van.

Mit lehet kezdeni a János kórházzal?
– Az államnak átgondolt vagyonkezelési tervvel kell megtalálni a szerepét. Az ellátási rendszer alapvető problémája, hogy egészségügyi intézményekben oldunk meg idősügyi, szociális és aktív kezelés utáni rehabilitációs feladatokat. Ez pazarlás. Ezeknek az ellátásoknak a fejlesztése komoly terhet venne le a szakellátó kórházi rendszerről, és erre akár az aktív ellátási rendszerből kikerülő János kórház vagy a régóta bezárt lipótmezei Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet is megfelelne.

A teljes interjú

 

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink