hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Rákbetegek: talán javul a helyzet

Négy év szünet után novembertől a befogadásra váró gyógyszerekből 18 onkológiai terápia szabad utat kap, vagyis jár majd „külön könyörgés” nélkül a rákbetegeknek, írja a 168 óra.

Orosz rulett – talán leginkább így jellemezhető az a rendszer, amelyben ma Magyarországon a rákbetegek hozzájuthatnak a legújabb terápiákhoz. Ami Európa más országaiban természetes, nálunk nagyon is esetleges, vagyis hogy egy rákbeteg, ha állapota és betegsége indokolja, megkaphassa azt a terápiát, ami számára a leghatékonyabb. Hamarosan javul a helyzet: novembertől tizennyolcféle onkológiai gyógyszer automatikusan jár majd a rászorulóknak, igaz, a várólistán szereplő harminckétféle egyéb terápia továbbra is csak külön méltányossággal lesz hozzáférhető.

Ez utóbbi egy hosszas és bonyolult eljárás, amit a beteg csak akkor kezdeményezhet, ha a kezelése során az OEP-támogatást élvező gyógyszer már nagy valószínűséggel nem eléggé hatásos, illetve olyan stádiumba került a páciens, hogy állapotának javulását, szinten tartását csak új típusú, speciális készítményekkel lehet elérni. Ezt vagy megkapja, vagy nem. Valójában senki sem tudja, még a legszakavatottabb orvosok sem, hogy mi alapján születik meg a döntés. Az elutasítás sok esetben „halálos ítélet”, hiszen a betegek számára ilyenkor már nincs több lehetőség, elfogyott az orvosi eszköztár az élet meghosszabbítására, írja a lap.

2015-ben jelentősen megemelkedett – az előző évinek a duplájára nőtt – az OEP-hez benyújtott egyedi méltányossági kérelmek száma. A tavalyi beadványok 53 százaléka daganatos betegektől érkezett. Míg 2013-ban csupán 3441-en, 2015-ben már 9245-en kértek OEP-hozzájárulást speciális gyógyszerük beszerzéséhez. Az egészségbiztosító tavaly 18,4 milliárd forintot fordított ezeknek az új készítményeknek az előirányzaton felüli támogatására, ami azt jelenti, hogy az eredetileg kalkulált 5,5 milliárd forintnak több mint a háromszorosát költötte el. Többségében onkológiai betegségek kezelésére szolgáló készítményekről van szó, bár a legnagyobb összeget – hárommilliárd forintnál is többet – 241 súlyos hepatitisfertőzésben szenvedő beteg gyógyszeres terápiájára fordították. A tavaly beérkezett méltányossági kérelmekből az OEP 8500-at fogadott be, a költség egy-egy beteg esetében elérheti a 10–16 millió forintot. A támogatásba itthon be nem fogadott gyógyszerek közül 29 készítmény szolgál onkológiai megbetegedés kezelésére, ezek közül 25 tartalmaz új, még nem támogatott hatóanyagot. Az onkológiai készítmények mellett új terápiák várnak befogadásra többek között a Parkinson-kór, a cukorbetegség, az epilepszia és a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) hatékonyabb gyógyítására is.

Bodoky György, a fővárosi Szent László Kórház onkológiai osztályának vezetője, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke szerint az egyedi méltányossági eljárás egy daganatos beteg esetében jelentős időveszteséget okoz, ráadásul növeli a költségeket, mert egy-egy esetre vetítve jóval drágább a gyógyszer beszerzése, mintha a gyártótól egy komplex megállapodás keretében vásárolná meg az egészségbiztosító. A professzor évek óta harcol ez ellen a gyakorlat ellen.

(forrás: 168 óra)
hirdetés

Könyveink