hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Rést találtak a paraszolvencia-szabályon

Mi történik, ha egy vezető az előzetes hozzájárulását annak fejében adja meg, ha maga is részesedhet a hálapénzből? – teszi fel mások mellett e kérdést a nol.hu.

A Népszabadság a hálapénzszabályozás újabb boncolgatása során jutott a fenti gondolatra is. A lap a munka törvénykönyvének (Mt.) szövegéből indul ki, miszerint a „munkavállaló a munkáltató előzetes hozzájárulása nélkül harmadik személytől díjazást a munkaviszonyban végzett tevékenységére tekintettel nem fogadhat el vagy nem köthet ki”. A szövegben a második fordulat az érdekes - szól az értelmezésük -, amely szerint, ha egy egészségügyi intézmény vezetője engedélyezi a paraszolvenciát, elvileg ahhoz is hozzájárul, hogy alkalmazottja bizonyos szolgáltatásokért előre díjat kössön ki.

Az Mt. és a büntető törvénykönyv (Btk.) között ugyanakkor van ellentmondás, írják. Ez utóbbi úgy rendelkezik: „költségvetési szervnek, gazdálkodó szervezetnek (…) az a dolgozója, illetőleg tagja, aki a működésével kapcsolatban jogtalan előnyt kér, vagy a kötelességének megszegéséért az ilyen előnyt, illetve annak ígéretét elfogadja (…), bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”.

Adhat-e ez alól felmentést egy kórházigazgató? A józan ész azt mondaná, hogy nem, de  megszólaltatott ügyvédek egyetértenek abban, hogy akad itt jogi maszat.

A két törvény rendelkezései valóban nincsenek teljesen összhangban – erősítette meg a lapnak Bárándy Péter ügyvéd, volt igazságügy-miniszter. Az Mt. „nem köthet ki” fordulata Magyar György ügyvéd szerint is elég szerencsétlenre sikeredett, mert abból tényleg az következhet, hogy amikor a munkáltató hozzájárul a külön díjazás elfogadásához, elfogadja a paraszolvencia előzetes kikötésének lehetőségét is... – olvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink