hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Részletek az akadálymentesített rákdiagnosztikáról

A minap 14 napon belüli diagnosztikai hozzáférést ígért az egészségügyi államtitkár a rákgyanús betegeknek – az ehhez készülő rendeletről ír a Népszabadság.

A május elején a kormány elé kerülő rendelettervezet érdekessége, hogy anyagilag érdekeltté tenné a képalkotó diagnosztikát végzőket abban, hogy beigazolódjon a hozzájuk beutaltaknál a rosszindulatú daganat – írja a lap. – A szolgáltatók ugyanis csak akkor számolhatnák el korlátlanul, teljes áron ezeket a vizsgálatokat, ha a betegnél később valóban igazolódik a rákgyanú.

A bejelentést Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa úgy értelmezte, hogy az intézkedés nyomán a legelső hely, ahol a beteget kivizsgálják, az a megyei szintű intézmény. Ha pedig ilyen helyen kerül sor a vizsgálatra, a beteget szakszerűen ki is kérdezik, és oktalanul senkit nem küldenek a diagnosztikai vizsgálatokra. A Népszabadság kérdésére hozzátette: a szakma régóta sürgeti a centralizált ellátást, márpedig a megyei intézményekben e feltétel teljesülhet, hiszen ott van lehetőség a képalkotó és a szövettani vizsgálatok elvégzésére. Ha odaküldik a daganatgyanús beteget, egy-két nap alatt elvégezhető az ultrahang, és egyéb képalkotó diagnosztika, a következő 7-10 nap alatt a szövettan eredménye is meglehet. Azaz a beteg a legrosszabb esetben is két-három héten belül elkezdheti a terápiát úgy, hogy még nem adott áttétet a daganat. Most ugyanis gyakran tapasztalható, hogy mire érdemi onkológiai kezelőhelyre kerül a beteg, újra kell kezdeni a kivizsgálását, mert időközben a betegsége újabb stádiumba lép.

Komáromi Zoltán budai háziorvos hiányolja a rendszerből az online időpont-foglalási lehetőséget. Mint mondja: most telefonon kell a betegnek időpontot szerezni egy túlterhelt foglalási rendszerben, mindezt annak az egyetlen ápolónőnek, aki a háziorvos mellett a mindenes. Ezért jó lenne egy olyan online felület, ahol a háziorvos láthatná egy-egy ellátó összes szabad időpontját, egyszerűbben tudná a betegének lefoglalni, sőt még az egészségbiztosító is egyfajta kontrollt gyakorolhatna. Sokat segíthetne a daganatos betegeknek, ha a háziorvosok közvetlenül is beutalhatnák betegeiket CT-, illetve MRI-vizsgálatokra – olvasható a nol.hu-n.

hirdetés

Könyveink