hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.

Rohamtempóban nő a kórházak adóssága

Március végén a Magyar Államkincstár 47,8 milliárd forintos tartozásállományt tartott nyilván, írja a Napi.hu.

A növekedés az előző hónaphoz képest 4,6 milliárd forint volt, amelyből 3,8 milliárd forint ismét a 60 napon túl lejárt állományt gyarapította, közli a lap.

Különösen a magyar kis- és középvállakozói (kkv) beszállítók kerülnek nehéz helyzetbe újra a kórházak nemfizetése miatt. Az Orgware kft. vezetőségének például 45 milliós, egészségügyi intézmények felé fennálló kintlévőséget kell menedzselnie. A kifizetetlen számlák, jelentős része 180, illetve 240 napnál régebben lejárt, néhány kórház több mint egy éve nem fizeti ki a tartozását, tudta meg a lap Králik György ügyvezetőtől.

A tavaly nyári adósságkonszolidációnál a 2015. március végéig lejárt számlákat vették figyelembe, márciustól viszont újra halmozódni kezdett a kórházi tartozásállomány. Van olyan megyei kórház, ahonnét a tavaly júliusban lejárt számlák ellenértéke nem folyt még be, erősítette meg Knall Gyula, a kórházaknak 26 éve szállító Medtech Kft. ügyvezetője. Szerinte lassan elérünk oda, ahol a 2015-ös adósságrendezés előtt álltunk, amikor cégének 350 milliós éves árbevételéből 100 millió forintot meghaladó, lejárt követelése volt a kórházak felé.

(forrás: Napi.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink