hirdetés
2024. május. 14., kedd - Bonifác.

Schandl László a Honvédkórház új főigazgatója

Hende Csaba honvédelmi miniszter szerdai hatállyal Schandl Lászlót bízta meg a Honvédkórház Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) főigazgatói teendőinek ellátásával.

Közleményük szerint az új főigazgató emellett eredeti beosztását, a Járóbeteg Szakrendelő Intézet igazgatói posztját is megtartja. Grósz Andor pedig - aki eddig a kórház megbízott főigazgatójaként dolgozott - továbbra is betölti katonai főigazgató-helyettes marad.

Az atv.hu vasárnap azt írta, hogy a honvédelmi miniszter háziorvosát nevezné ki az ÁEK élére. Az internetes portál felidézte: Hende Csaba nem sokkal hivatalba lépése utáni június elsejei hatállyal menesztette az ÁEK akkori vezetőjét, Szilvásy Istvánt. Azóta megbízott főigazgatóként Grósz Andor vezette a kórházat.

Szakmai berkekben - mint az atv.hu írta - állítólag régóta az a "pletyka" terjedt, hogy az új vezető az a Bedros Róbert lehet, akit az első Orbán-kormány idején neveztek ki a BM-kórház igazgatójává. Az atv.hu viszont több forrásból úgy értesült: "nem ő Hende Csaba favoritja. A rossz nyelvek szerint a honvédelmi miniszter háziorvosát szeretné az ÁEK élén látni".

Azt is írták továbbá, hogy a tárcavezető azért készül Grószt levenni a megbízott főigazgatói posztról, mert szerinte ő szivárogtatta ki, hogy a Honvédelmi Minisztérium vezetésében fontolgatták, hogy hazaküldik a három éve az ÁEK-ban fekvő Horn Gyulát, aki így a kormányváltás után csak Orbán Viktor közbenjárásának hatására maradhatott az intézményben.

Az atv.hu állításait megjelenésükkor sem a Honvédelmi Minisztérium, sem a Miniszterelnökség nem cáfolta.

A tárca néhány nappal későbbi közleményében viszont leszögezték, hogy senki sem akarta hazaküldeni a volt kormányfőt. Az atv.hu azt is hangsúlyozta: "tévedés, amit a honvédelmi miniszter a szivárogtatóról gondol, az információk forrása nem Grósz Andor volt".

Szerdán a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában Hende Csaba kifejtette, hogy az a felvetés, hogy ő a háziorvosát szeretné kinevezni a honvédkórház élére "teljesen hírlapi kacsa".

A Népszava szerdai számában írt arról, hogy Schandl László, az afganisztáni magyar katonaorvosi kontingens első parancsnoka lehet az ÁEK új vezetője. Bedros Róbertről - az atv.hu értesüléseivel egybehangzóan - azt írták, hogy Hende Csaba nem őt kívánja kinevezni. Hozzátették ugyanakkor, hogy Bedrost "magas szintről ajánlják" Hende figyelmébe. Arra is utaltak viszont, hogy a BM-kórház éléről 2005-ben távozott Bedros Róberttel kapcsolatban felvetődött a hűtlen kezelés, illetve más visszaélések gyanúja.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink