2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Soha ilyen vékony nem volt

Negatív rekordot döntött tegnap Magyarországon az ózonréteg-hiány, az UV sugárzás pedig extrém magas, számol be róla honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Még sosem mértek olyan vékony ózonréteget Magyarország felett, mint tegnap, július 21-én. Egy nyugati áramlás állhat a jelenség hátterében. Az UV sugárzási értékek szintén rendkívül magasak, erre számíthatunk továbbra is, derül ki a met.hu híradásából.

A most tapasztalt kiugró ózonhiánynak az oka egyelőre nem ismert pontosan, de az a tény, hogy a jelenleg hazánk fölött nagyobb magasságokban tapasztalható áramlási viszonyok olyanok, hogy ezek hozzájárulhatnak az extrémen alacsony ózontartalom kialakulásához. Nyugat felöl olyan áramlás érkezik hazánk fölé, amely a mediterrán vidékekről származik, és a mediterrán vidékeken alacsonyabb az ózontartalom. A kirívóan alacsony ózonértékeknek megfelelően nagyon magas UV sugárzási értékeket is mért az OMSZ négy mérőállomásán: Budapesten, Kecskeméten, Keszthelyen és Siófokon. Csütörtökön 12 órakor az UV-index már elérte a 8-as értéket. Ahol nem felhősödött csütörtök délután, az extrém magas, 8,5 értéket is elérhette az UV sugárzás – írja a met.hu.

Az eddigi adatokból arra lehet következtetni, hogy hazánknak azokon a területein, ahol nem következik be dél körül (a Nyári Időszámítás miatt ez 13 óra) felhősödés, a maximális UV Index értéke elérheti az extrémen magas 8,5-ös értéket is. Ez azt jelenti, hogy a legérzékenyebb bőrűek akár már 15 perc alatt leéghetnek, így lehetőség szerint kerülni kell az ennél hosszabb idejű napon tartózkodást figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

 

 

 

 

(forrás: met.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink