2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Szigorú dohányzásellenes szabályozás Spanyolországban

Tilos a bárokban és kávézókban, kórházak és iskolák közelében rágyújtani, de még a televíziós adások sem mutathatnak dohányzó embereket Spanyolországban.

Európa egyik legszigorúbb dohányzásellenes törvényét vezették be Spanyolországban. A jogszabály a 2006-os rendeletet szigorítja, amely akkor a munkahelyeken tiltotta meg a cigarettázást. Mostantól tilos a bárokban és kávézókban, kórházak és iskolák közelében rágyújtani, de még a televíziós adások sem mutathatnak dohányzó embereket.

Az öt évvel ezelőtti rendelet szerint a kávézók tulajdonosai dönthettek arról, kitiltják-e a cigarettát az intézményekből - a legtöbbjük azonban nem tette. A szigorítás ellen is tiltakoztak, mivel álláspontjuk szerint emiatt akár 10 százalékkal is visszaeshet forgalmuk.

Az orvosok ezzel szemben erősen támogatják a kormány döntését, álláspontjuk szerint ugyanis az új jogszabály segíthet abban, hogy minél többen szokjanak le a dohányzásról. Naponta mintegy 160-an halnak meg Spanyolországban a cigarettával összefüggő betegségekben, közülük négyen a passzív dohányzás miatt.

Magyarországon a Fővárosi Közgyűlés december közepén szavazta meg Tarlós István főpolgármester javaslatát, melynek értelmében februártól tilos lesz a dohányzás a BKV-megállókban.

(forrás: BBC, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink