hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Szócska: figyelnek az esetleges vagyonmentésre

A fővárosi és megyei intézmények január elsejével kerülnek  állami tulajdonba, az átmeneti időszakban azonban kiterjed az Egészségügyért Felelős Államtitkárság figyelme az esetleges vagyonmentésekre is.

Mindezt Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár fejtette ki a MedicalOnline érdeklődésére azt követően, hogy megtartotta első tájékoztatóját a fővárosi, megyei, országos és egyetemi intézményvezetőknek és fenntartóiknak a januártól tervezett államosítás ütemezését, technikai és egyéb feladatait illetően. Mint jelezte, véleménye szerint eddig nem voltak az esetleges vagyonmentésre "komoly kísérletek", ha azonban a későbbiekben bármi olyat látnak, ami súlyosan sérti a közérdeket, igyekeznek majd attól megszabadulni.

Szócska Miklós megfogalmazása szerint az államosítással kapcsolatos első, csütörtök délutáni egyeztetés nehezen indult, ám konstruktív, a töréspontokat szabadon felvető, korrekt beszélgetéssé vált. Mint elmondta: a találkozón felvetődött a kórházigazgatók felmentésének kérdése, ám az államtitkár visszakérdezett: "persze, olvashattak ilyet, de azt nem olvasták, hogy én le leszek váltva?" A tisztújítás az egészségügy előtt álló folyamatok lehetséges velejárója. Nem akarnak elbizonytalanítani senkit, ám ha bebizonyosodik, hogy egy intézmény nem önhibáján kívül került adósságcsapdába, ott feltehetően változásra kell majd számítani – jelezte az államtitkár.

Szócska Miklós nem titkolta, pályázati formát választanak a gyors tisztújításra, mert nem szeretnék stresszel terhelni az átadás-átvétel folyamatát. Egyelőre annyi bizonyos, hogy 2012. január elsejével a fővárosi és a megyei intézmények állami kézbe, egészen pontosan a minisztériumhoz kerülnek. Fenntartójuk a Gyógyszerészeti, Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (a Török Krisztina vezette GYEMSZI) lesz, míg a vagyonkezelési feladatokat a nemzeti vagyonkezelő, illetve a fejlesztési minisztérium látja majd el.  

Az ellátásszervezés kifejezést felejtsük el! – kérte az államtitkár. Egészségszervezők lesznek a térségekben, akik a GYEMSZI szervezeti egységeiben dolgozva igyekeznek az emberekről gondoskodni. Az apparátus és a menedzsment tagjaiból "toborzott" szervezet felállítása folyamatos; Szócska Miklós szerint a betegutak és a többi közt az egészségügyi dolgozók koordinálásában részt vevő szervezeti egységek az év végére felállhatnak. A logika nem az, hogy mit, hol kell bezárni, hanem hogy hol, kiről kell gondoskodni, azaz: hol kaphatnak egy-egy térségben az emberek megfelelő onkológiai vagy ortopédiai ellátást.

A ma megkezdett egyeztetések javarészt erről szólnak, s azokat a városi kórházak esetében egy második országjárás keretében óhajtja lefolytatni az államtitkár.

A rendszer lényegi keretei szerinte jövő június végéig meglesznek, ám ahol új blokkot kell építeni, a régi épületet korszerűsíteni, ott akár egy-másfél évet is igénybe vehet majd az átalakítási folyamat. 

A nagy ívű elképzelésekhez várhatóan az önkormányzati, az egészségügyi és az egészségügy fejlesztéséről szóló törvényeket kell majdan a T. Háznak módosítania, ám egyes vélemények szerint az Alkotmány módosítása sem kerülhető meg.

Az ATV Egyenes Beszédében Szócska Miklós volt Kálmán Olga vendége. A videót itt nézheti meg. 

Köbli Anikó
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink