hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.

Egészségpolitika

Szűréssel az Életért Program a legutóbbi hétvégén is

Ezen a hétvégén Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében járt a Szűréssel az Életért Program ( SZ.É.P.) III. rendezvénye. A kilencedik hétvégén a legtöbben – több mint 800-an – Rakamazon vettek részt a szűrővizsgálatokon.

A bőrgyógyászati szűrést végző szakorvosok 4 résztvevőnél rosszindulatú bőrelváltozást- és 8 melanóma-gyanút találtak. A szemészeti vizsgálatoknál a szakorvosok 6 szürkehályog- és 4 zöldhályog-gyanút fedeztek fel. A fogászati/szájüregi vizsgálatoknál a szakorvosok egy jóindulatú szájüregi elváltozást és egy rosszindulatú elváltozás gyanút találtak. Sajnos a mostani hétvégén is a gyermekek döntő többségénél ortopédiai elváltozást, lúdtalpat, illetve gerincferdülést találtak az ortopéd szakorvosok.

A SZ.É.P. III. eddigi 35 állomásának közel 20 000 látogatója volt. Az elvégzett ingyenes szűrések száma meghaladja az 58 000 vizsgálatot. A látogatók közt a három legnépszerűbb vizsgálat a vércukor-, a vérnyomás- és a testtömegindex (BMI) mérés. A szakdolgozók az eddigi rendezvényeken nagyon sok extrém magas vérnyomást mértek, 200 feletti szisztolés vérnyomás miatt 6 esetben a mentőszolgálat munkatársai a helyszínen ellátták a beteget, 2 látogatót pedig rögtön kórházba kellett szállítani.

Legközelebb június 20-án Nyírmadára, Tarpára, június 21-én Nagyecsedre és Csengerre látogat el a SZ.É.P. III.

A Szűréssel az Életért Program idei újdonsága, hogy nem nagyvárosokba, hanem kistelepülésekre látogat el. A rendezvénysorozat hazánk 11 megyéje közül 44 kistelepülést érint. A SZ.É.P. III. három hónapon keresztül – március végétől június végig – tart, a szűrővizsgálatokon szombat és vasárnap 10.00–18.00 óráig lehet részt venni. A rendezvénysorozat célja az egészséges életmód, a megelőzés és a szűrővizsgálatok népszerűsítése és annak tudatosítása, hogy felelősek vagyunk egészségünk megőrzéséért.

A társadalmi összefogás jelképe, hogy a szűrővizsgálatok mellett minden helyszínen helyi fellépőkkel tarkított zenei, művészeti programok szórakoztatják az érdeklődőket és a vizsgálatra várókat. A színpadi programokat kiegészíti az ÁNTSZ felvilágosító előadása az egészséges táplálkozásról és a dohányzás ártalmairól, valamint az Országos Mentőszolgálat bemutatója az elsősegélynyújtás alapjairól.

A rendezvényekről bővebb információt a szep.freeblog.hu-n is megtudhatnak. Az interaktív oldalon a helyszínek és az azokhoz kapcsolódó programok mellett, a rendezvényeken készült fotók is megtalálhatók, valamint fontos információkat olvashatnak a szűrésekről.

OrientPress Hírügynökség

cimkék

hirdetés

Könyveink