hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.

Terhes lehet a tárcának a koalíció

Az egészségügyi államtitkár, bár nagyon szeretne, abortusztabletta-ügyben valójában nem tud szívességet tenni a kereszténydemokratáknak – írja a Népszabadság.

Noha Nagy Kálmán KDNP-s képviselő és Harrach Péter frakcióvezető „noszogatására” sietett bejelenteni, hogy Magyarország elutasítja az úgynevezett abortusztabletta alkalmazását – írja a lap –, az egészségügyi jog szerint tulajdonképpen már ma is használható a vegyület. A szakmai eljárásrend ugyanis már évek óta a terhesség megszakításának lehetséges technikái közt sorolja fel a tablettát. Eddig csupán az alkalmas vegyület gyógyszerhatósági regisztrációja hiányzott. Ez a regisztráció történt meg május közepén. Szócska Miklós szigora így leginkább csak arra terjedhet ki, hogy az úgynevezett OEP-befogadást akadályozza. Vagyis azt nem korlátozhatja, hogy az érintett nők, akiknél ez a módszer lenne alkalmas a terhesség megszakítására, teljes áron, tb-támogatás nélkül kaphassák meg a beavatkozást.

– Az államtitkárság a választás lehetőségétől és adott esetben a számukra biztonságosabb eljárástól fosztaná meg a nőket. Ezért a Társaság a Szabadságjogokért közérdekű adatigényléssel igyekszik megtudni, milyen kutatási eredményekre utal az egészségügyi államtitkárság, amikor a készítmény biztonságosságát vonja kétségbe – mondta a Népszabadságnak Kapronczay Stefánia, a szervezet betegjogi programvezetője.

(forrás: Népszabadság)
hirdetés

Könyveink