hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Többen dohányoznak a szigorítás óta

Az eddigi dohányzást korlátozó törvény nem hozott átütő sikert: a hazai statisztikák szerint nem csökkent sem a cigarettázás, sem az abból adódó halálozások száma - írja az FN.hu.

A lap által megkérdezett egészségügyi közgazdász szerint azért, mert túl puha volt az eddigi tiltás.

A kormány júliustól (vagy a legújabb hírek szerint jövő januártól) megtiltaná az összes zárt középületben és munkahelyen a dohányzást. Ennek már van előzménye, enyhébb korlátozás formájában. 1999-től törvénnyel védjük a nemdohányzók egészségét, szabályozzuk a dohánytermékek forgalmazását és fogyasztását. Azóta kellett például a munkahelyeken dohányzásra kijelölt helyeket létrehozni, vagy a vendéglátóhelyeken lehetőség szerint elkülöníteni a dohányos és nem dohányos részeket. Az fn.hu arra volt kíváncsi, vajon ez a 12 éve érvényben lévő szigorítás mennyire csökkentette a dohányosok számát, mennyivel tette egészségesebbé a magyarokat.

A NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága tájékoztatása szerint a statisztikai adatok azt mutatják, hogy a dohányosok száma nem csökkent, hanem kis mértékben növekedett. Viszont az egy-egy napra eső elszívott cigaretták száma kevesebb lett. A dohányzás miatti halálozások száma szintén nem mérséklődött az 1999-es törvény bevezetése óta.

Persze az egy dohányosra jutó napi adag csökkenése sem lebecsülendő eredmény, hiszen a szív- és érrendszeri panaszokat már ez is számottevően csökkenti.

Annak is utánajártak, vajon az ellenőrző szerv mit tapasztalt, mennyire tartottuk be a jelenlegi szabályokat. A rendelkezésre álló adatok szerint évente átlagosan mindössze több mint 200 egészségvédelmi bírságot szabott ki az ÁNTSZ a dohányzással összefüggő tilalmak, korlátozások megsértése miatt, mintegy 10 millió forintos összegben. A dohányzással összefüggő szabályok betartásának ellenőrzésénél javuló tendenciát tapasztaltak.

A teljes cikk az FN.hu oldalán olvasható.

(forrás: Figyelőnet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés