hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Magyarország a 7. helyen

Túlsúlyos Európa

Az Európai Unió felnőtt lakosságának több mint fele túlsúlyos vagy elhízott. Nemzetközi szakértők szerint a legtöbb országban megkétszereződött az elhízottak aránya az elmúlt 20 évben.

A legrosszabb arányt az Egyesült Királyságban mérték (24,5 százalék), utána Írország és Málta következik, ahol a felnőtt lakosság 23 és 22,3 százaléka esik az elhízott kategóriába. Magyarország 18,8 százalékos aránnyal a 7. helyen áll a 32-es listán, az EU átlag 15,5 százalék. A legjobb aránnyal a svédek, norvégok és olaszok rendelkeznek, utánuk Svájc és Románia következik.

Hétből egy gyereknek súlyproblémái vannak

Szakértők a héten az aggasztó tendencia megfékezéséről egyeztetnek. Az Európai Bizottság és a 2010-es Európai Egészségügyi körképet összeállító Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint a megoldás kulcsa az egészségtudatos gyerekek nevelése lehet. Jelenleg az unión belül hétből egy gyerek elhízott vagy túlsúlyos, ám az arányok egyre nőnek.

A legtöbb országban 20 év alatt megkétszereződött az elhízottak aránya

Ötből mindössze egyetlen uniós fiatal mozog rendszeresen, és a legtöbb tagállamban a 11-15 éves korosztálynál általában csökken a fizikai aktivitás. A súlyproblémákkal küzdő fiataloknak a későbbiekben nagyobb valószínűséggel lesznek egészségügyi gondjaik az életben: nagyobb a kockázata a szívbetegségek, a diabétesz, ízületi gyulladások, az asztma és a rák néhány fajtájának kialakulására is.

John Dalli, az Európai Bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi politikusa úgy fogalmazott: "annak érdekében, hogy az elhízás és egyéb egészségügyi problémák növekvő tendeciáját megfordítsuk, a döntéshozóknak naprakész és megbízható adatokra van szükségük. Az egészségügyi körkép nagyban járul hozzá a munkánkhoz és igen hasznos eszköze lehet a következő hónapoknak, éveknek."

Nem csak az Európai Unióban probléma

Táplálkozási szakemberek mindeközben arra hívják fel a figyelmet, hogy a probléma túlnyúlik az unió határain: a nők több mint egyharmada, a férfiak negyede túlsúlyos Afrikában, ahol sokan azzal is kockáztatják egészségüket, hogy nem fogyasztanak elég zöldséget és gyümölcsöt.

Az ENSZ egyik konferenciáján az elhízást és a cukorbetegséget legalább olyan aggasztó problémának nevezték, mint az alultápláltság. Az OECD szeptemberben publikált tanulmánya alapján az elhízást népbetegségnek minősítette.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés