2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Újra engedélyezett az őssejt-kutatás

A fellebbviteli bíróság ideiglenesen újra engedélyezte az emberi embrionális őssejt-kutatás szövetségi finanszírozását Amerikában.

Royce Lamberth szövetségi bíró augusztus 23-án arra hivatkozva függeszttette fel az embrionális őssejt-kutatás állami finanszírozását, hogy a kísérletek során emberi magzatokat semmisítenek meg, ami törvénybe ütközik. Mint fogalmazott: "a kormányzat irányvonala megsértette azt a törvényt, amely megtiltotta, hogy szövetségi eszközöket emberi embrió megsemmisítésére használjanak fel."

A kormány fellebbezése nyomán a fellebbviteli bíróság úgy döntött, hogy tanulmányozza az ügyet, ám erre az időre újból engedélyezi a finanszírozást.

Az Obama-kormányzat 2009. március 9-én engedélyezte az embrionális őssejt-kutatás szövetségi finanszírozását. Az amerikai igazságügyi minisztérium arra hivatkozva kért soron kívüli eljárást, hogy el lehessen kerülni az amerikaiakat sújtó, leginkább pusztító betegségek gyógyítására irányuló, folyamatban lévő kutatások eredményeinek azonnali megsemmisülését.

Az őssejt-kutatástól a szakemberek egyebek között azt várják, hogy az segít megtalálni a Parkinson-kór, a cukorbetegség, valamint több szív- és gerincbetegség gyógymódját.

A kutatások felfüggesztésére irányuló keresetet mások mellett több keresztény csoport is támogatta.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink