2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

Újra működik a kórházak többsége Tripoliban

Újra működik a kórházak többsége Líbia fővárosában, Tripoliban, kivéve az Abu Slim-et, ahol több száz holttestet találtak nemrégiben.

Az MTI hírcentrum tudósítói hétfőn felkeresték a fővárosban lévő központi kórházat, ahol a magát csak Sabim-nek nevező - a teljes neve elhallgatását kérő - orvos azt mondta, hogy a helyzet javul, bár még mindig nagyon nehézkes a betegek ellátása.

Az emirátusokból érkezett orvos szerint elsősorban szakképzett ápolókra van szükség, mert a rengeteg önkéntes nem képes teljesen pótolni hiányukat. Tájékoztatása szerint elsősorban lőtt sérülésekkel érkeznek az emberek a kórházba és ezen belül is nagy a fejlövés és a mellkasi sérülés miatt beszállított emberek aránya; ez jelzi, hogy még mindig vannak mesterlövészek a városban - tette hozzá.

A hírcentrum tudósítóit beengedték az intenzív osztályra, amely tele volt súlyosan sérült betegekkel, akik között több gyermek is volt. A sérülésekből és különböző korosztályokból a kórházi alkalmazottak szerint arra lehet következtetni, hogy a diktátorhoz hű mesterlövészek válogatás nélkül tüzeltek mindenkire, akit megláttak. Az intenzív osztályon a tudósítók találkoztak három külföldi - egy brazil, egy kanadai és egy luxemburgi - orvossal, akiket az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet küldött Líbiába.

A hírcentrum csapata ezután felkereste a még mindig zárva lévő Abu Slim kórházat, ahol nemrégiben több száz holttestet találtak a vöröskereszt munkatársai. A betegek - nők, férfiak és gyermekek - azután haltak meg, hogy az intézmény személyzete sorsukra hagyta őket a harcok miatt.

cimkék

hirdetés

Könyveink