hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Vácott folytatják a megelőző antibiotikumozást

A fertőző agyhártyagyulladásban meghalt váci gimnazista lány környezetében élők közül szerdáig 106-an kaptak megelőző jelleggel speciális antibiotikumot.

A fővárosi és Pest megyei tiszti főorvos, Homor Zsuzsanna azt közölte az MTI-vel: a múlt hét végén elhunyt diáklány családtagjai, barátai, sporttársai, az ugyanabba az iskolába, a váci Madách Imre Gimnáziumba járó diákok és tanárok részesültek a gyógyszeres kezelésben. A népegészségügyi szakemberek folytatják a diáklánnyal kapcsolatba került további emberek felkutatását, hogy indokolt esetben ők is megkaphassák a tablettát - tette hozzá.

Egyelőre nem tudni, hogy milyen körülmények között betegedett meg a lány, akinek szervezetében a boncolást követő mikrobiológiai vizsgálatok kimutatták az agyhártyagyulladást okozó (neisseria meningitidis) baktériumot - mondta Homor Zsuzsanna, aki szerint a kórokozó tünetmentes hordozása igen gyakori, elsősorban a fiatalok körében.

Újabb megbetegedést a haláleset óta nem jelentettek - hangsúlyozta a tiszti főorvos, aki cáfolta azt a "hiedelmet", amely szerint a fertőző agyhártyagyulladást kullancsok terjesztik.
Homor Zsuzsanna kedden elmondta, hogy a korábbi évek tapasztalatai alapján e betegség járványos formában nem fordult elő, és járvány most sincs sem Vácon, sem az érintett gimnáziumban.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés