hirdetés
2024. május. 07., kedd - Gizella.

Veresegyház félmilliárdot követel a legféltettebb kincséért

– Az egyik nap még a miénk volt egy egymilliárd forint értékű modern létesítmény, másnap az állam elvette tőlünk az egészet. És még csak kárpótolni sem akar minket a súlyos vagyonvesztésért – panaszolja a Misszió egészségközpont államosítását Pásztor Béla, Veresegyház független polgármestere a Népszabadságban.

A környékbeliek sokáig nem is feltételezték, hogy a városi fenntartású fekvőbeteg-ellátó intézmények államosítása elérhetné a Missziót. A kistérségben élők ugyanis nem kórházként, hanem rendelőintézetként ismerték a versegyházi komplexumot, arról csak kevesen tudtak, hogy a szakrendeléseken és a fizioterápián túl működik benne egy rehabilitációs osztály is: harminc ágyon mozgásszervi és agysérült betegeket kezelnek. Mint utóbb kiderült, ez lett a Misszió veszteírja a Népszabadság.

A létesítmény ugyanis a kilencvenes évek második felében részben magántőkéből jött létre: a város és Somody Imre nagyvállalkozó közösen alapították és építették fel a Missziót. – Az önkormányzat közvetlenül több mint félmilliárd forintot fektetett be az egészségügyi központba, a Misszió Kht.-n keresztül pedig további 420 millió forintot áldozott a rehabilitációs és fizioterápiás részleg megszerzésére – mondja Pásztor Béla.

Az egészségügyi intézmények államosításáról szóló törvénybe – Kósa Lajos debreceni polgármester módosító javaslatára – bekerült az a passzus is, amely szerint az államnak egyösszegű kártérítést kell fizetnie azoknak az önkormányzatoknak, amelyek öt éven belül ellenérték fejében szereztek gazdasági társasági részesedést az átadott intézményben.

– Ebből a kompenzációból mi pont kiszorulunk, csak azt nem értjük, hogy miért – mondja Pásztor Béla. – Miért épp öt évben szabták meg a határt? A Missziót részben a veresegyházi önkormányzat építette fel, majd hat évvel ezelőtt pénzért megszerezte a kizárólagos tulajdonjogát. Nekünk miért nem jár kártalanítás? – kérdezi  polgármester az önkormányzattal, mely határozatba is foglalta, hogy 524 millió forintos állami kártalanításra tart igényt a „legféltettebb kincséért”.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink