hirdetés
2024. május. 14., kedd - Bonifác.

Veszprém: véget ért a háziorvosok lázadása

Május elsejétől a kórházban működik a központi ügyelet Veszprémben, erről hétfőn írt alá megállapodást a város és az ügyelet működtetésére kiírt pályázat győztese.

Ezzel hosszú, több éve tartó vita zárult le, korábban ugyanis a háziorvosok nem akartak a kórházban ügyelni, mivel szerintük nem voltak megfelelőek ott a feltételek.

Az aláírásalkalmából Porga Gyula (Fidesz-KDNP), Veszprém polgármestere azt mondta, okos kompromisszum szültetett: megértette az orvosok érveit, ugyanakkor az orvosok is elfogadták, hogy a város ebben a kérdésben "kényszerpályán" mozog, hiszen a kórház sürgősségi osztályának fejlesztéséhez önerőt biztosított a pályázati forráshoz, cserében pedig a megállapodás szerint a központi ügyelet a kórházba "költözik". Megjegyezte ugyanakkor, hogy az új rendszerben a visszajelzések szerint egyelőre kevés veszprémi háziorvos vesz részt.

Kiss Zoltán, a nyertes cég, a debreceni székelyű Orvosi Ügyelet Nonprofit Kft. vezetője elmondta: az új ügyeletei rendszer, amelyben az alapellátási ügyelet és a sürgősségi osztály együttműködik, a közös mentőszolgálati diszpécserszolgálattal ma már alapelvárás a szakmában. Ennek a rendszernek köszönhetően a beteget e három szakterület szakemberei pontosan és gyorsan a megfelelő helyre irányítják. Hozzátette: várják az ügyeleti rendszerbe a veszprémi orvosokat, akikkel a szerződéskötés után kezdik meg a tárgyalásokat.

Rácz Jenő, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója arról beszélt, az új ügyeleti rendszer lehetővé teszi, hogy az úgynevezett arany órában - a tünetek jelentkezésétől számítva az orvosi vizsgálatig - a beteg megtalálja a megfelelő kezelést. Tapasztalatok szerint ugyanis sokszor abból adódik gond, hogy a beteg nem találja a helyét az egészségügyi rendszerben.

A megállapodást az önkormányzat és a kft. két évre kötötte; az ügyeleti rend nem változik, s azt ügyeletenként két, a felnőtt betegellátást végző orvos, s egy gyermekorvos látja el.    Az ügyeleti rendszerben nemcsak Veszprém, hanem a környező 16 település betegeit is fogadják.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink