hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

1001 orvos: A miniszternél próbálkoznak

Egy dicsőbb helyet a szakma emlékezetében – lényegében ezt kínálja mai példabeszédes nyílt levelében a 1001 orvos hálapénz nélkül csoport Balog Zoltán miniszternek.

A Facebookon szerveződő és szépen szaporodó 1001 orvos hálapénz nélkül csoport – melynek születéséről már beszámoltunk  – az egészségügyi államtitkár után ma  a miniszternek írt támogatáskérő levelet. Neki is felidézik a tárcának korábban feltett három kérdést:

  • Meddig tűrik a hálapénz jelenlétét az egészségügyben?
  • Mikor hívnak össze széleskörű szakértői kerekasztalt az egészségügy szereplőivel?
  • Milyen konkrét intézkedéseket hoznak az egészségügyi dolgozók anyagi megbecsüléséért a 2016-os év folyamán?

majd egy történelmi párhuzam felvillantásával próbálják nagyobb személyes aktivitásra buzdítani a humán tárca vezetőjét.

„A betegbiztonság kérdését illetően van a magyaroknak egy szép története a 19. század derekáról – írják levelükben. – Egyik szereplője Levy professzor, egy dán szülész-nőgyógyász, aki megépítette a kor legmodernebb szülészeti klinikáját, folyóiratot alapított és számos tudományos közleményt írt. Mondhatjuk, hogy akkor Európa-szerte elismert szaktekintély volt. Levy professzor ma mégis egyetlen sajnálatos dolog miatt él az utókor emlékezetében és egyetlen művét idézik. Azt a közleményt, melyben – bár lehetősége lett volna felkarolni – szavainak súlyát latba vetve utasította el egy viszonylag ismeretlen magyar orvos javaslatát. Semmelweis Ignác a szülő nők biztonságát tiszta kezű orvosokkal szerette volna garantálni. Mint tudjuk, igaza volt, és végül a hátráltató erők ellenére örökre megváltoztatta az egészségügyet, az anyák megmentője lett.

2015-ben Semmelweis Ignác hazájának gyógyítói jutottak a legkevesebb kézfertőtlenítőhöz Európában.

Kérjük, karolja fel ezt az ügyet, legyen partnerünk a javulásban!” – fogalmaznak, immár 781 csatlakozó orvos nevében.

(forrás: Facebook)

Kapcsolódó fájlok

cimkék

hirdetés

Könyveink