hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

A cafeteria változásáról is tárgyaltak

A 2017-es költségvetés, a jövő évi adótörvény-módosítások, a vasárnapi bérpótlék és a cafeteria is téma volt kedden a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF), amelyet a mostani találkozót megelőzően 2012 decemberében tartottak meg utoljára.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az ülést követően a közmédiának elmondta: olyan fontos kérdések kerültek napirendre, mint az otthonteremtés, a közfoglalkoztatás, a kedvezmények megtartása vagy módosítása, a cafeteria rendszer változása. A Munka törvénykönyve esetében az érdekképviseletek jelezték, hajlandóak megállapodni egymással, és jogszabály-módosításokat kezdeményezni. A miniszter emlékeztetett: az új Munka törvénykönyve elfogadásakor azt ígérték, meghatározott idő elteltével lehetőség lesz a törvény felülvizsgálatára. Részben ez történik a fórumon.

Varga Mihály a VKF tagjait tájékoztatta arról is, hogy szeretnék készpénzesíteni a cafeteria egy részét. A közszférában most átlagosan 200 ezer forint körüli a cafeteria mértéke, ennek a fele az elképzelés szerint lehetne készpénz, a másik fele maradna a SZÉP kártyán. A partnerek ezt részben támogatták, részben bővítenék, mert szeretnék, ha az öngondoskodásnak valamilyen feltétele, lehetősége megmaradna a cafeteria-felhasználásban. Egyeztettek olyan technikai kérdésekről is, hogy miként lehet ezt a fajta megoldást a magánszférára is kiterjeszteni. Ott ugyanis jóval magasabb cafeteria összegek is vannak, és 400-500 ezer forintos juttatásnál nem mindegy, hogy a készpénzes arány mekkora lesz majd a jövőben, jelezte Varga Mihály.

A minimálbér témájában abban maradtak a partnerek, hogy elindítják azt a monitoring bizottsági üléssorozatot, amelynek  végén a munkaadói és a munkavállalói oldal remélhetőleg meg tud majd állapodni a 2017-es minimálbérről.

A vitás kérdésekről tovább egyeztetnek a VKF tagjai, két héten belül tartanak még egy olyan ülést, amelyen a legfontosabb adózási és a Munka törvénykönyvét érintő kérdésekben megpróbálják a vitákat lezárni és döntéseket hozni.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink