hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Európa felkészületlen - indul a migrációs-egészségügyi mesterképzés

Migrációs szakemberek képzése indul a pécsi és a kremsi egyetemen – egyebek mellett ez derült ki a menekülthullám egészségügyi  következményeivel foglalkozó pécsi konferencián.

Bár az átpolitizált és -hiszterizált napi hírfolyam kevés lehetőséget hagy a gondolkodásra, fontos látni, hogy napjaink akut menekülthelyzete nem fog elmúlni belátható időn belül, csupán krónikussá válik. Ez volt a fő üzenete az Európa vezető migrációs egészségügyi szakértőinek részvételével tartott pécsi szimpóziumnak, ahol (újra) kiderült, hogy nem a bevándorlók hozzák el Európába a szuperinfluenzát és az ehhez hasonló apokaliptikus járványokat, ám az is, hogy nem csupán Magyarország, hanem az egész EU egészségügyi ellátórendszere teljes mértékben felkészületlen a probléma kezelésére, és ennek súlyos következményei lehetnek – olvasható a hvg.hu beszámolójában.

*

Migrációs egészségügyi szakemberek képzéséről állapodott meg a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a Kremsi Duna Egyetem, az erről szóló dokumentumot Miseta Attila és Gudrun Biffl, a két intézmény orvosi karának dékánja írta alá a baranyai megyeszékhelyen – számol be az MTI.

Szilárd István tudományos főtanácsadó, a PTE migrációs egészségügyi munkacsoportjának vezetője az eseményhez és a népegészségügyi kutatóhelyek Pécsett zajló konferenciájához kapcsolódó sajtótájékoztatón elmondta: az osztrák egyetemen jövő tavasszal, a pécsin jövő ősszel induló, Európában úttörő jellegű mesterképzésen évfolyamonként 20-25 egészségügyi dolgozó vehet részt.

Hozzátette, hogy a hallgatóknak járványügyi, kutatási, közegészségügy-ellátási, foglalkozás-egészségügyi, mentálhigiéniai és egyebek mellett olyan ismereteket oktatnak majd, amelyek segítik az egészségügyi szakembereket a különböző kultúrkörökből érkező migránsokkal való kommunikációban.

Megjegyezte, hogy a képzésre a világ minden tájáról várnak jelentkezőket, tekintettel arra is, hogy a PTE orvosi karának angol nyelvű képzésében jelenleg több ötven ország képviselő tanulnak.
Szilárd István a képzés szükségességét azzal indokolta, hogy a migrációs folyamat felerősödése elengedhetetlenné teszi egészségügyi szakemberek erre való felkészítését. Hangsúlyozta, a migránsoknak önmagában már a napi egészségügyi ellátása is speciális felkészültséget kíván, de további kihívást jelent, hogy olyan országokból érkeznek, ahol a lakosság a védőoltásokat nem olyan széles körben kapja meg, mint Európában, így van esély évtizedek óta jelen nem lévő betegségek előfordulására.

 

(forrás: MTI, HVG)
hirdetés

Könyveink