hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Az emberség az utcán rendel

Bár lassan már ébredeznek az állami intézmények is, a menekültek egészségügyi ellátása még mindig döntően a civil segítők munkáján múlik – írja „Önzetlen orvosok mutatják Magyarország emberi arcát” című cikkében a NOL.

„Mintegy fél tucat orvos telefonszáma szerepel a segítői adatbázisunkban, és ez a szám hétről hétre gyarapodik” – idézi a lap Simon Katalint, a Migration Aid egyik aktivistáját, aki ozzáteszi: tőlük bármikor tudunk segítséget kérni. Ez olykor csak telefonos konzultációt jelent, de komolyabb esetekben, ha arra van szükség, személyesen is jönnek segíteni. Vannak olyan orvos önkénteseik is, akik meghatározott napokon, meghatározott időben jelen vannak a terepen. Mint mondja: akit helyben el tudnak látni, annak a problémáját az utcán megoldják. Aki végül is bejut az ellátórendszerbe, annak sincsenek túl jó tapasztalatai – mondja. Problémát jelent a kommunikáció, és olykor csak az érzelmekre hatva lehet olyan dolgokat elérni, amelyek egyébként járnának a menekülteknek a sürgősségi ellátás keretében. Előfordult, hogy egy csillapíthatatlan fogfájás kezelését csak egy magánorvos vállalta, és nem kért pénzt az ellátásért.

Július közepétől a civil orvosok mellett megjelent a Magyar Máltai Szeretetszolgálat mozgó orvosi rendelője is a győri, szegedi s a budapesti pályaudvarokon. A szeretetszolgálat munkatársai Szegeden és Győrben elsősegély-felszereléssel mennek ki a helyszínekre, Budapesten azonban teljesen felszerelt mozgó orvosi rendelő érkezik az emberekhez. Romhányi Tamás, a szervezet kommunikációs vezetője elmondta, átlagban naponta néhány tucatnyi menekültet látnak el a Keleti pályaudvar mellett, de akadt már 150 esetük is egyetlen estén. Eddig öt-hatszor kellett mentőt is hívniuk, az egyik egy vesedialízisre szoruló férfi volt, aki már hat napja nem jutott el kezelésre – olvasható a nol.hu-n.

cimkék

hirdetés

Könyveink