hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Feldarabolhatják a GYEMSZI-t

Gyógyászati rezsiharc – címmel ír a Figyelő Online az egészségügyi ágazatot az új kormányzati ciklusban elérő esetleges változásokról.

Létrehozták az irdatlan feladattömeggel felruházott Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet (GYEMSZI) – emlékeztet a portál. – Ám mára kiderült, hogy az apparátus elégséges számú alkalmazott híján képtelen megbirkózni a rátestált feladatokkal. A lapnak nyilatkozó kormánytisztviselő szerint ezért valószínű, hogy a GYEMSZI-nél lévő feladatok egy részét más szervezetekhez delegálják. E tekintetben szóba kerültek a kormányhivatalok, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP).

Ez utóbbi feladata biztosan felértékelődik, hiszen elkerülhetetlen a gyógyító intézményrendszer finanszírozásának a rendbetétele. A 2009-ben megállapított gyógyítási alapdíjak összege ugyanis nem fedezi a gyógykezelés tényleges költségeit. Ám a többletpénz juttatása mellett biztosan sor kerül a hatékonyabb felhasználást ösztönző szabályozásra, a kórházak minőségügyi akkreditálására. Úgy tudjuk – írja a Figyelő Online  –, hogy a közeljövőben létrehoznának egy közös közbeszerzési holdingot, ami az állami kézben lévő kórházak esetében logikus lépés lenne. Hatalmas és biztos piacról lévén szó, az egészségügyi beszállítók bizonyára engednének az áraikból.

Már az első Orbán-kormány alatt, Mikola István egészségügyi minisztersége idején jogszabály született az orvosok szellemi szabadfoglalkozású státuszban való alkalmazásáról, ez most ismét napirendre került. Ebben a szisztémában a képzést és a kutatást az állam finanszírozná. A gyógyító orvosoknak pedig a tisztiorvosi hálózat adna működési engedélyt, akikkel aztán közvetlenül kötne szerződést az OEP. Az orvosok érdeke lenne, hogy a legjobban felszerelt kórházba vigyék a betegeiket, különben búcsút mondhatnának az állásuknak. Így érnék el azt, hogy az OEP ne az intézményt, hanem a gyógyító folyamatot finanszírozza – olvasható a figyelo.hu-n.

(forrás: Figyelő Online)
hirdetés

Könyveink