hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Fizetnek és folytatják az eladósodást (FRISSÍTVE: nőve csökken...)

Június végéig a kórházak adóssága 38 milliárd forinttal csökkent, amihez kereken 52 milliárdot használtak fel – számol be a konszolidációra szánt 60 milliárd sorsáról a Napi Gazdaság.

Annak, hogy az adósság csökkenése kisebb a rendezésre fordított összegnél, az az oka, hogy a kórházak folyamatosan vásárolnak anyagot, műszert, fogyóeszközt, de a számlákat továbbra sem mindig tudják időben rendezni – magyarázza lap, emlékeztetve, hogy egyhavi finanszírozásnak megfelelő összeg hiányzik a kórházak költségvetéséből. Ez utóbbi, a szakmai szervezetek által régóta hangoztatott adatot a közelmúltban maga az egészségügyi államtitkár is megerősítette a jövő évi költségvetésről tartott háttérbeszélgetésen.

A lap egyébként úgy tudja, a már­cius 31-én fennállt, harminc napon túli követelések nem egészen 90 százalékának kifizetéséről kötöttek szerződést a cégek a kórházakkal. Az aláírók hatvan százaléka az összes követelés kifizetéséről meg tudott állapodni, de volt, aki csak annak kétharmadát tudta érvényesíteni. Általában a nagyobb beszállítók megkapták a teljes összeget, a kicsiknél vannak jelentős elmaradások. Késedelmi kamatot csak néhány cég tudott érvényesíteni, de ezek összege csupán a tízmilliárd forintra becsült összes késedelmi kamat követeléseknek a töredéke, legfeljebb 2 százaléka.

Arról, hogy pontosan hány céget érintett az adósságrendezés, és hogy a 60 milliárdból mennyi késedelmi kamatot fizettek ki, csak a szeptember 30-i teljes elszámolást követően tud információt adni a kórházfenntartó – olvasható a napigazdasag.hu-n.

FRISSÍTÉS (2015.07.20. 10:26):
A június végére ígért érdemi, az adósságtermelést megállító átalakításról, az új ellátórendszerről, illetve az ezt megalapozó egységes koncepcióról viszont egyelőre továbbra sincsenek hírek – írja a Napi.hu cikkében, hol az egyes kórházak adósságcsökkenéséről, -növekedéséről is írnak.

 

 

(forrás: Napi Gazdaság)
hirdetés

Könyveink