hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Hálapénz: továbbra is büntethető lenne, aki elfogadja

Az új javaslat ellenére is büntethető lesz az az orvos, aki utólag fogad el hálapénzt, vélik a Népszabadságnak nyilatkozó jogászok és kórházi vezetők.

Ha az egészségügyi dolgozó utólag fogad el hálapénzt a betegtől, akkor nem követ el bűncselekményt – egyebek mellett ez szerepel az igazságügyi tárca honlapján olvasható friss törvénymódosító javaslatban. Simon Tamás ügyvéd a lapnak viszont azt mondta: ha az utólagos juttatásért cserébe az orvos kötelezettségszegéssel vádolható meg, mert például a várólistán előbbre sorolja a betegét, vagy olyan intézményben nyújt kezelést, amelynek a szolgáltatásaira páciense egyébként nem lenne jogosult, akkor a gyógyító büntethető lesz, akár három évre is lecsukhatják.

A módosító javaslat egy másik kitétele szerint az a hivatalos személy, aki nem jelenti a tudomására jutó hivatali vesztegetést, szintén három év börtönnel sújtható. A jogi terminológia szerint az orvos gyógyítás közben nem minősül hivatalos személynek, tehát elvben ez a kitétel nem ír elő feljelentési kötelezettséget, a kórházigazgatókat mégis megosztja a kérdés. Akad köztük, aki szerint a paragrafus a hálapénzzel kapcsolatos ügyletek szemtanúira is vonatkozhat.

 

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink