hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Nincs az a pénz..., s így nem is lesz

„Az egészségügy bonyolult üzem, így könnyű kitalálni, milyen szakmai indokkal lehet eltérni a protokolltól. És egyenlőség csak politikai állítás szintjén lesz” – mondja a Vasárnapi Híreknek Kincses Gyula.

Az egészségügyi szakértővel, korábbi államtitkárral közölt beszélgetés jórészt a köz- és a magánellátás tervezett elszeparálásának várható következményei körül forog. Kincses szerint a tervezett mód két erőforráshiányos „félegészségügyet” fog eredményezni.

„A várólisták ’sorsszerűségét’ – mondja egy kérdésre Kincses Gyula  – maga Zombor  Gábor egészségügyi államtitkár cáfolta azzal, hogy bejelentette: 6 milliárd forintból érdemben rövidítik a várólistákat. Ha ezt ennyiből meg lehet oldani, akkor miért várt idáig a kormány? Hiszen 6 milliárdból még egy stadion sem jön ki. De a bejelentés igazi jelentőségét az adja, hogy egyértelművé teszi: a várólisták nem azért ilyen hosszúak, mert nincs elég orvos és műtő, hanem azért, mert a tb nem finanszíroz elég beavatkozást. Mindenre azért nem lehet elég pénz, ezért egy tisztességes rendszerben az lenne a megoldás, hogy az OEP megmondja, egy adott kórháztól például havi 20 csípőprotézist tud venni, és akkor ez a 20 csökkenti a várólistát, és a 21. operációt lehet – többletként – fizetősben elvégezni. Így a pénzügyi hiányt enyhíti a magánszolgáltatás, és – mivel a közintézményben végzik el – sem a pénznek, sem az orvosoknak nem kell kimenniük az állami egészségügyi rendszerből. A most körvonalazódó rendszerben viszont mindenki köteles ott gyógyulni, ahova beutalták, ahova tartozik. Ha ez valakinek nem tetszik, akkor megint csak mehet a magánellátásba.

... Az új szabály szerint, ha egy intézménynek bármilyen ellátásra van szerződése az Országos Egészségügyi Pénztárral, akkor nem kérhet pénzt magyar biztosítottól semmilyen olyan ellátásért, ami amúgy jár egy biztosítottnak. Bevételként marad a plasztika és a „tiszta szoba”, de könyörgöm: miért nem tiszta minden szoba? A többit csak a magánban veheti meg a beteg, így az egyre jelentősebb magánpénz kimegy a közösségi rendszerből, mert ott nem lehet elkölteni. Az orvos pedig követi a pénzt, és a külső migráció mellett erősödik a belső, azaz tovább romlik a közellátás feltétele.

... Ha – már bocsánat – nem elcseszés volt, akkor csak egy szándékot lehet kitapintani, nevezetesen azt, hogy a magánszolgáltatókat arra akarják rávenni: adják vissza az OEP-szerződéseiket. A ’köz’ ne maszekoljon, a maszek meg ne ’köz’-öljön. Logikailag rendben van ez, csak ahhoz, hogy ez jó legyen, bele kellene tenni a pénzt az államnak. Ha meg nem tudja, akkor legalább hagyná azt, hogy mi beletegyük…” – olvasható a vasarnapihirek.hu-n.

(forrás: Vasárnapi Hírek)
hirdetés

Könyveink