hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Október elsejétől változik a közgyógyellátás rendszere

Ismét lesz közgyógylista; felírni október elsejétől csak azokat az orvosságokat lehet közgyógyellátásra, amelyek szerepelnek rajta.

A közgyógyellátás jelenlegi rendszerében egy rászorulónak maximum havi hatezer forintos keretet állapíthatnak meg; az összeg egy virtuális pénztárcába kerül. Noha a keret megállapításakor az azonos hatóanyagú medicinák közül a legolcsóbb térítési díjával számolnak már most is, a betegnek eddig nem kellett feltétlenül ezt a terméket kiváltania. Ha drágábbat választott, akkor nem volt elegendő a virtuális pénzkerete rá, azt magának kellett kiegészítenie.

Október elsejétől ez a rendszer megszűnik, a betegek csak azokat a termékeket válthatják majd ki közgyógyellátás terhére, amelyek szerepelnek a listán. A listára azok kerülhetnek fel, amelyek egy új kategóriába, az úgynevezett preferált referencia-ársávba tartoznak. Ebbe azok a medicinák kerülhetnek be, amelyek ára legfeljebb öt százalékkal haladja meg az azonos hatóanyagcsoportba tartozó és valós forgalommal rendelkező legolcsóbb készítményét.

Nagy valószínűséggel gondot okozott volna, hogy a szeptember utolsó napjaiban felírt recepteket sokan csak október elseje után váltották volna ki, de akkor a jogszabály szerint a patikusok már nem adhattak volna ki közgyógy-ellátás terhére olyan gyógyszert, ami nem szerepel a listán. Ezért az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) olyan szabályt vezet be, amely lehetővé teszi, hogy az október elseje előtt készült, közgyógyellátásra szóló recepteket október 31-ig kiválthassák a betegek. Felírni azonban már október elsejétől is csak azokat az orvosságokat lehet közgyógyellátásra, amelyek szerepelnek a listán.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink