hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Támogatást kérnek az ebola-sújtotta országoknak

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken nemzetközi egészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a nyugat-afrikai Ebola-járványt – írja a Híradó.hu.

A WHO kétnapos genfi rendkívüli ülése után kiadott közleményében összehangolt nemzetközi akciót sürgetett a járvány megállítására. Margaret Chan, a WHO igazgatója "a nemzetközi szolidaritásra való felhívásként" értékelte a szervezet közleményét, hozzátéve, hogy a világ sok országában remélhetőleg nem üti fel fejét a járvány. "Az érintett országoknak egyszerűen nincs elég kapacitásuk egy ilyen méretű és összetettségű járványt kezelni. Felszólítom a nemzetközi közösséget, hogy a lehető legsürgősebben nyújtson támogatást" - mondta Chan genfi sajtóértekezletén. 

A szervezet szerint egyelőre nincs szükség nemzetközi utazási vagy kereskedelmi tilalomra. A fertőzött emberekkel szemben alkalmazott megfelelő intézkedésekkel meg lehet állítani a járványt – olvasható a hirado.hu-n.

***

Az Egyesült Államok Ebola-ügyi munkacsoportot állít fel, amely meg fogja határozni, hogy mi módon kerülhessenek alkalmazásra a halálos kórral szemben kidolgozott kísérleti gyógyszerek - közölte csütörtökön az amerikai kormány.

Anthony Fauci, a NIH allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó intézetének igazgatója rámutatott, hogy meg kell találni az egyensúlyt a vírus által megfertőzöttek iránti részvét, valamint annak megállapítása között, hogy valóban hatásosak-e az egyes gyógyszerek.

Az amerikai Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) egyébként csütörtökön engedélyezte a kanadai Tekmira gyógyszergyártó vállalat Ebola-gyógyszerének fertőzött embereken való klinikai kipróbálását.

(forrás: hirado.hu, MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink