hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Tesz a TASZ a kórházi fertőzésekről szóló adatok nyilvánosságáért

Közérdekű adatigényléssel fordul az ÁNTSZ-hez a Társaság a Szabadságjogokért Betegjogi Programja annak érdekében, hogy valóban mindenki számára elérhetőek legyenek a nozokómiális fertőzésekre vonatkozó részletes adatok.

Mint az A TASZ jelenti blogon olvasható: az utóbbi napokban arról vitáztak az 1001 orvos hálapénz nélkül kezdeményezés tagjai és az ÁNTSZ, hogy vannak-e megfelelő és hozzáférhető adatok a nozokómiális fertőzésekkel kapcsolatban. 

Ha nem kérdőjelezzük meg, hogy valóban megbízható, részletes adatokkal rendelkezik az ÁNTSZ a kórházi fertőzéseket illetően, akkor is alapvető problémát látunk abban, hogy ezek a részletes adatok nem elérhetőek a nyilvánosság számára. Az Országos Epidemiológiai Központ minden évben jelentést tesz közzé, amelyben összegezve kapjuk meg, hogy hány eset fordult elő országos szinten. A kórházakra, osztályokra vonatkozó transzparencia hiánya azonban megnehezíti egy felelősebb egészségügy kikényszerítését. Az ÁNTSZ a paternalista megközelítésű közleményében azt sugalmazza, hogy mindenki nyugodjon meg, az ÁNTSZ látja a részletes adatokat és ha valamelyik egészségügyi szolgáltatónál problémát látnak intézkednek: Hazánkban a biztonságos betegellátás feltételei adottak. Amennyiben az ÁNTSZ olyan hiányosságot tár fel, amely a betegbiztonságot veszélyezteti, megteszi a szükséges lépéseket.  

Éppen az 1001 orvos hálapénz nélkül kifogásai világítanak rá arra, hogy milyen elengedhetetlen a kórházi fertőzésekre vonatkozó adatok nyilvánossága, hogy ne bízni kelljen a hatóságokban, hogy végzik a dolgukat, hanem mindenki meggyőződhessen róla maga, és nyilvánosságra kerüljön ha mégsem. Ma, amikor sok kórházban, egészségügyi intézményben maguk a betegek tapasztalják nap mint nap az áldatlan állapotokat, akkor végképp nem reális az ÁNTSZ által elvárt feltétlen bizalom. Meggyőződésünk, hogy épp a nyílt, átlátható működés az, tehát ha nyilvánosságra kerülnek a problémák és látható és kikényszeríthető azok megoldása, ami helyreállíthatja a bizalmat az egészségügyben.

Éppen ezért fordul a Társaság a Szabadságjogokért Betegjogi Programja közérdekű adatigényléssel az ÁNTSZ-hez, hogy  valóban mindenki számára elérhetőek legyenek a nozokómiális fertőzésekre vonatkozó részletes adatok, olvasható a TASZ blogján.

cimkék

hirdetés

Könyveink