hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Az agy vércukorfogyasztását kell figyelni

Így következtetni lehet a kómában lévő páciens aktuális éberségi szintjére, valamint arra, hogy az elkövetkező egy éven belül milyen valószínűséggel fogja visszanyerni az öntudatát – írja az origo.hu.

Súlyos agyi sérülést szenvedett páciensek esetében az orvos számára komoly kihívást jelent annak eldöntése, vajon a beteg megőrizte-e a tudatosság valamilyen szintjét, és várható-e, hogy valaha teljesen öntudatra ébred majd. Ismeretes, hogy egyes agysérültek akkor is rendelkezhetnek bizonyos fokú éberséggel, ha látszólag semmilyen külső ingerre nem reagálnak – olvasható az internetes magazinban.

Current Biology című folyóirat legfrisebb számában most arról számolnak be dán és belga kutatók, hogy az agy által felhasznált glükóz (vércukor) mennyiségének meghatározásával közvetlenül lehet következtetni a páciens aktuális éberségi szintjére, valamint arra, hogy az elkövetkező egy éven belül milyen valószínűséggel fogja visszanyerni az öntudatát.

A teljes agy energiaforgalma csaknem valamennyi általunk vizsgált esetben utalt a tudatosság aktuális szintjére, vagy megjósolta az öntudat későbbi visszatérésének esélyét. Eredményeink azt mutatják, hogy agysérülést követően a tudatosság fenntartása bizonyos minimális agyi energiafelhasználáshoz köthető” – foglalta össze az általa jegyzett közlemény tartalmát a Koppenhágai Egyetemen és az amerikai Yale Egyetemen is dolgozó Ron Kupers.

A cikk folytatásáért kattintson az origo.hu-ra. 

(forrás: [origo])
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink