hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Az elmúlt öt év legjelentősebb megállapodása

Együttműködést ígér Székely Tamás

Az orvosok és az egészségügy iránti bizalom visszaállítása, konszenzuskeresés és több korábbi rendelkezés átgondolása – egyebek között ezt ígérte az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága előtt a miniszterelnök által a koalíció felmondását követően felkért új egészségügyiminiszter-jelölt, dr. Székely Tamás. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) jelenlegi főigazgatója kiszámítható, egyértelmű jogszabályokat és finanszírozást ígért, valamint együttműködést az ágazat szereplőivel. Meghallgatása azt követően történt, hogy kedden aláírták az alapellátó orvosok finanszírozásáról szóló megállapodást – az új rendszer hétmilliárd forint többletforrást igényel. A leendő miniszter hétfőn teheti le esküjét.

Tizenhárom korábbi koalíciós igen, 9 nem és egy MDF-es tartózkodás mellett alkalmasnak találta Székely Tamást az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága az egészségügyi miniszteri posztra. Az OEP jelenlegi főigazgatóját hétfőn jelölte a bársonyszék várományosává Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, miután vasárnap a szabad demokraták ténylegesen a koalícióból való kilépés mellett döntöttek.
Székely Tamás bizottsági meghallgatásán a többi közt az egészségügy presztízsének visszaállítását, a korábban megkezdett népegészségügyi programok folytatását, új befogadáspolitikát, a várólisták és a korbácsrendelet felülvizsgálatát, év végére a finanszírozási kódok valódi karbantartását, az Országgyűlés előtt fekvő salátatörvény visszavonását és átgondolását, a teljesítmény-volumenkorlát területi ellátási kötelezettséghez igazítását és egy új, ellenőrzésről szóló jogszabály elkészítését helyezte kilátásba. Mint fogalmazott, a biztosítottak bizalmát is vissza kell szerezni, hogy aki befizette a járulékát, az biztos lehessen abban, hogy ellátást, sőt minőségi ellátást fog kapni az egészségügyi intézményekben.
A miniszterjelölt csaknem egy órán keresztül válaszolt a képviselők kérdéseire, amelyek gyakorlatilag az ágazat minden részterületére kiterjedtek. Székely Tamás nyilvánvalóvá tette, hogy a biztosítási alapon szervezett, kockázatközösségen alapuló biztosítási rendszer híve, azt azonban részletkérdésnek tartja, hogy ez mennyi pénztáron keresztül valósul meg. A jelenleg hatályos törvény sorsa szerinte végiggondolandó, a 22 állam által alapított pénztár vezérigazgatójának szerződése a Pénzügyminisztérium kompetenciája, mint azonban utalt rá, törekedni kellene arra, hogy csak valódi munkavégzés esetén fizessenek honoráriumot. A jelölt erősítené a tisztiorvosi szolgálatot – az erős, engedélyező típusú hatóság híve –, gyorsítaná az uniós fejlesztési források felhasználását, s mint mondta, nem tartaná istentől elrugaszkodott dolognak a magántőke bevonását az ágazatba, különösen, ha ezzel az egyenlő hozzáférés esélyét növelnék. A kórházak konszolidációjában nem gondolkodik, mondta, azt azonban nyilvánvalóvá tette, hogy a Nemzeti Ellenzéki Kerekasztal ülésére eddig nem hívták meg, de ha ez megtörténik, akkor elgondolkodik rajta, mit tegyen. Arra a kérdésre, hogy építkezni szeretne-e avagy túlélni, egyértelműen az előbbi mellett tett hitet.
Nagy Kálmán (KDNP) közölte, új nekik ez a hang, nem illik a kormányba, a jelöltet azonban nem támogatják. Az MDF-es Csáky András szimpátiáját később tartózkodással fejezte ki, az SZDSZ-es Béki Gabriella pedig úgy fogalmazott: szerencsés választásnak tartja Székely Tamást. Az OEP-főigazgató integratívnak, konszenzuskeresőnek tűnő személyisége egyedül a Fideszt nem győzte meg. Mikola István ex-miniszter azt mondta: látszik, hogy működik a koalíció, az azonban számára „kevésnek tűnt, amit a miniszterjelölt előadott”. Mikola elismerte ugyan az ágazatra váró „apró munkák” fontosságát, de hiányolta a miniszterjelölt stratégiai gondolkodását, s Székely Tamás azon kijelentése, hogy az Addiktológiai Intézetet nem megszüntették, hanem kettéválasztották, s hogy az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben korábban együttműködő szakmai teameknek nem feltétlenül helyhez kell kötődniük, egyenesen felbőszítette a szakpolitikust. Mintha a jelölt úr nem érzékelné a problémákat – mondta. Ezzel szemben Havas Szófia (MSZP) úgy vélekedett, ha az ellenzék valóban úgy vélné, hogy itt az ideje a szakmai összefogásnak, akkor támogatná Székely Tamás kinevezését.
A bizottság elnöke, Kökény Mihály emlékeztetett: a rendszerváltozás óta az egészségügyi miniszterek átlag 1,5 évig vezették az ágazatot, ez azonban megfelel az Európai Unió átlagának, mivel ez a terület mindenütt konfliktusokkal terhelt.
A magyar egészségügy egyik legutóbbi konfliktusát a leendő miniszternek azonban sikerült megoldania. Olyan megállapodást kötött a népszavazás által megszüntetett vizitdíj kompenzálásának elmaradása miatt szerződésbontással fenyegető alapellátókkal, amelyet az elmúlt öt év legjelentősebb ágazati megállapodásának minősített a Magyar Orvosi Kamara. Az új finanszírozási rendszerrel 150–160 ezer forint pluszbevételhez jutnak a praxisok. A pénzt áprilisig visszamenőleg kapják meg az orvosok.

Köbli Anikó

cimkék

hirdetés

Könyveink