hirdetés
2024. május. 11., szombat - Ferenc.

Gazdaság

A cipőkben és bútorokban alkalmazott gombaölő károsíthatja az egészséget

Egyes bútorok és lábbelik károsították vagy károsíthatják a vásárlók egészségét – hívta fel az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hétfőn a lakosság figyelmét a dimetil-fumarát (DMF) veszélyeire.

Az ÁNTSZ közleménye szerint ez az Európai Unió néhány tagállamában – köztük Magyarországon is – jelentkező lakossági panasz, majd az azt követő vizsgálatok kapcsán is bebizonyosodott. A klinikai vizsgálatok szerint az egészségi panaszokat a dimetil-fumarát nevű gombaölő hatású biocid vegyület okozta.

A gyártók annak érdekében használják ezt a vegyületet, hogy segítségével elpusztítsák azokat a penészgombákat, amelyek bőráruk, elsősorban bútorok, cipők anyagát – nedves környezetben való tároláskor vagy szállításkor – károsíthatják. A DMF-et leggyakrabban a bútor belső részére rögzített vagy a lábbelit tartalmazó dobozokba tett kis zacskó tartalmazza (nem összekeverendő a levegő páratartalmát megkötő szilikagéllel). A párolgó DMF impregnáló hatásával védi a terméket a penészedéstől.
 
A DMF a ruhán keresztül a bőrig hatolhat, ahol érintkezés útján fájdalmas bőrgyulladást, viszketést, irritációt, kivörösödést okozhat. A DMF tiltott biocid anyagnak számít, ami az EU területén történő forgalomba hozatalának, forgalmazásának, felhasználásának teljes tiltását jelenti. A DMF jelenléte az említett bőrárukhoz, esetleg textíliákhoz kapcsolódóan, importált, azaz az EU területén kívülről származó termékek esetében lehetséges. Uniós adatok szerint a bizonyítottan DMF-et tartalmazó termékek közel 80 százalékban Kínából származtak.

A DMF jelenlétét nem minden esetben tüntetik fel, de találkozhatunk „contains DMF”, azaz „DMF-t tartalmaz” vagy más hasonló felirattal, címkézéssel. A vegyszerrel kezelt termékek forgalmazásának tiltása 2009. május 1-től hatályos. Amennyiben a már megvásárolt termék dokumentáltan tartalmaz DMF-t, illetve DMF feliratú tasakot, a forgalmazó köteles a terméket visszavenni.
 
Az ÁNTSZ ellenőrzi a dimetil-fumaráttal kezelt termékek piacról történő kiszűrését, forgalmazásának megtiltását. A hatóság kiemelten kezeli e termékek ellenőrzését és mindent megtesz annak érdekében, hogy a lakosság ne kerüljön kapcsolatba az anyaggal – áll a közleményben. Az ÁNTSZ felhívja minden vásárló figyelmét – különösen az EU-n kívüli importból szárazó bőrtermékekkel kapcsolatban –, hogy kérjenek felvilágosítást a forgalmazótól a megvásárolandó termék esetleges DMF-tartalmáról, illetve tanúsítsanak tudatos és körültekintő vásárlói magatartást.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink