hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

A fideszes képviselők másképp emlékeznek

Számos Fidesz-képviselő is csak félreértéssel tudta magyarázni frakcióvezetője kijelentését, miszerint a kormány támaszát adó frakció Hajdúszoboszlón választott az elé tárt egészségügyi reformkoncepciók közül  – írja a Népszabadság.

Lázár János ugyanis azzal állt a nyilvánosság elé: a képviselőcsoport úgy foglalt állást, hogy a kórházak, valamint a szakrendelők ne a kormányhivatal irányítása alá tartozzanak. Magyarországon a jövőben állami feladat lesz a fekvő- és járóbeteg-ellátás. A lap által megkérdezett és az ülésen részt vett pártpolitikusok szerint lehetett így is érteni a vita végeredményét, de mások úgy emlékeztek, hogy a péntek hajnalig tartó vitán csak az a döntés született, hogy nincs döntés.

A Népszabadság szerint az egészségügy átalakításával kapcsolatban a frakció több koncepcióról is tárgyalt. Az egyik az önkormányzati törvény szövegtervezete, eszerint 2012. január elsejéig a megyei intézmények, 2013. január elsejétől pedig a városi kórházak is a megyei kormányhivatalok felügyelete alá kerülnek. De ezek is csak addig maradnak a kormányhivatalnál, míg a végleges szakmai struktúra ki nem alakul, és további döntéssel kiderül: ki irányítja, felügyeli a kórházakat. A kormányhivatalok ellen szól, hogy összeférhetetlen lenne, ha ugyanaz a hivatal lenne a tulajdonos, amely a felügyeletet, a finanszírozást is ellátja.

A második koncepció a „Budapest-törvény szövegtervezetének része, a kerületi polgármesterekből szerveződött Budapesti Önkormányzati Szövetség (BÖSZ) javaslata volt. Ebben az előkészítők azt javasolták, hogy a fővárosi és a Pest megyei egészségügyi intézmények (köztük az egyetemi klinikák, az országos intézetek) a fővárosi kormányhivatal felügyelete alá kerüljenek. Erről a vita hajnalig tartott, de miután gyorsan kiderült, hogy eredeti koncepciót biztosan nem szavazná meg a többség, ezért Orbán Viktor kormányfő elnapolta a döntést. A harmadik koncepcióként került szóba a Semmelweis Terv.

Ez utóbbi mellett Szócska Miklós, az egészségügyért felelős államtitkár hosszasan érvelt. Szócska pénteken egy konferencián kérdésre azt mondta, annyi biztos, hogy a fekvőbeteg-ellátás állami felelősség lesz. Úgy fogalmazott: Hajdúszoboszlón a szakmai érvek felülírták a politikai érdekeket. Kiderült, hogy nem mindegyik kormányhivatal kapkodna az egészségügy után, többen tartanak a számukra ismeretlen működtetési feladatoktól.

Danó Anna
a szerző cikkei

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés