hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Lázár János: állami feladat lesz a fekvő- és járóbeteg-ellátás (frissítve)

Magyarországon a jövőben állami feladat lesz a fekvő- és a járóbeteg-ellátás – ismertette a Fidesz-KDNP-frakciószövetség egyhangú döntését Lázár János pénteken Hajdúszoboszlón. Az is eldőlt, hogy a központi állami szerv irányít.

A frakció abban is állást foglalt, hogy a kórházak és a szakrendelők ne a kormányhivatalok felügyelete, hanem központi állami szerv irányítása alá tartozzanak – fűzte hozzá a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának vezetője. Erről rövidebb vita volt, mint az oktatásról, és egyhangú döntés született – fűzte hozzá.

"Koncentrált, jól fegyelmezett, partikuláris érdekeken kívüli irányítás kell az egészségügyben" – összegezte a kormánypárti frakciók álláspontját Lázár János.

A Fidesz-KDNP hajdúszoboszlói frakció ülésének napirendjén előzetesen nem szerepelt az önkormányzatok ügye, de a frakció váratlanul állást foglalt a kérdésben – jelentette be a frakcióvezető. Lázár János szavai szerint a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja zöld utat adott az új önkormányzati rendszernek.

Álláspontjuk szerint szükség van új önkormányzati törvényre, amely szabályozza egyebek mellett az egyesített hivatalok kérdését, a járási társulásokat és az egységes finanszírozást.

Budapestről, a fővárosi és a kerületi önkormányzatok viszonyáról nem született döntés. Megítélésük szerint ezt az önkormányzati törvényben kell szabályozni, s a kormánytól várnak további javaslatokat.

Nehéz döntéseket hozott a frakció hajdúszoboszlói tanácskozásán, de "húsz éve ez az első kormánypárti frakció, amely képes volt a személyi érdekeket háttérbe szorítani az ország érdekében" – közölte Lázár, aki az MTI érdeklődésére elmondta: a felsőoktatás átalakításáról Hajdúszoboszlón nem esett szó, erről és más témákról egynapos frakcióüléseket fognak tartani. A kormány vasárnap "a parlament számára munka-következményekkel járó döntéseket hoz, ezért hétfő délelőttre összehívta a Fidesz-frakciót."

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink