hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Orbánék döntöttek: az államhoz kerülnek az iskolák és a kórházak

A hvg.hu információi szerint az általános iskolák és gimnáziumok, valamit a kórházak működtetését az állam veszi át az önkormányzatoktól – erről döntött a Fidesz frakcióülésén. A feladatokat nem több jogszabály, csupán az önkormányzati törvény tartalmazza majd.

Csütörtökön késő este döntött a Fidesz-KDNP frakciószövetség arról, hogy mely oktatási és egészségügyi intézmények kerüljenek az önkormányzattól az államhoz. Eszerint az általános iskolák és a gimnáziumok működtetését az állam veszi át, az óvodákra ez viszont nem vonatkozik – értesült a hvg.hu. Szavaztak arról is, hogy a fekvő- és járóbeteg-ellátás is állami kézbe kerüljön; a képviselők ezt a javaslatot is támogatták.

Döntöttek arról is, hogy az önkormányzati feladatokat az önkormányzati törvény tartalmazza, valamint arról, hogy a szociális feladatok az önkormányzatoknál maradnak. Így a szociális intézmények nem kerülnek az állam fennhatósága alá.

Hosszú, értelmes vitát folytattuk az önkormányzatok jogosítványairól és az oktatásügyről, és végül egy olyan kompromisszum született, amely minden félnek tökéletesen megfelel – mondta egy neve elhallgatását kérő kormánypárti képviselő.

A Fidesz-KDNP frakciószövetség kora délutántól egészen este 10 óráig vitatkozott az önkormányzati rendszer átalakításáról. A hvg.hu információ szerint a délután folyamán Orbán Viktor, Pokorni Zoltán és Kósa Lajos voltak a téma fő előadói, a két polgármester előterjesztéseinek köszönhetően megfordult a vita. Egy kormánypárti képviselő a hvg.hu-nak azt mondta, a miniszterelnök személyesen kérte, hogy az alap- és középfokú iskolák, illetve a fekvő- és járóbetegellátó intézmények működtetése az állami feladatok közé kerüljön. Igaz, a frakció hagyott egy kiskaput, amivel lehetővé teszi, hogy az oktatási intézményeket az önkormányzatok szerződés révén visszakérjék, ám a finanszírozás pontos körülményeit itt nem tisztázták. Korábban arról volt szó, hogy többek között a rezsiköltségek fizetéséért cserébe visszakaphatják az önkormányzatok az iskoláikat.

Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára egyébként azt kérte Fidesztől , hogy a jövőben ne több törvény, hanem csak az önkormányzati törvény tartalmazza a feladatokat. A szociális feladatellátás szintén maradjon az önkormányzatoknál, vezessék be az önkéntes járási társulást, és a kisebb önkormányzatoknak legyenek összevont hivatalai. Itt viszont vita alakult ki arról, hogy mekkora lélekszám alatti települések kerüljenek az összevont hivatalokba, így erről döntés nem született.

Szintén ragaszkodott ahhoz Tállai, hogy bevezessék a feladatalapú finanszírozást, viszont vétót kapott a frakciótól az a kérés, hogy az önkormányzatok költségvetését egy külső szervezet, mint például a kormányhivatal ellenőrizhesse. Kósa Lajos Debrecen polgármestere türelmet kért a képviselőcsoporttól, azt ígérte, hogy egy szakértői csapattal ki fogja dolgozni részleteket, hogy ez ne az önkormányzatok feje felett történjen.

hirdetés

Könyveink