hirdetés
2024. május. 12., vasárnap - Pongrác.

A jobban gyógyított beteg több pénzt hoz a kórháznak

Egy olyan csomagolt fizetéses modellkísérletről ír az eski.hu, amelyben az egészségügyi szolgáltatók búnuszt is kaphatnának a biztosítótól, ha különösen eredményesen gyógyítanak.

A Harvard Business School, a Boston Shoulder Institute ortopéd ellátó és a Harvard Pilgrim Health Care biztosítótársaság tervezi a csomagolt fizetés egy olyan kísérletének elindítását, amelynek modelljét siker esetén a biztosító kiterjesztené más betegségekre is.

Az új csomagolt fizetési modellek egyre nagyobb teret hódítanak az egészségügyben, mivel a hagyományos, szolgáltatások szerinti finanszírozási rendszer (fee-for-service) többnyire a költségek növekedéséhez vezet. A csomagolt fizetés az ellátókat egy fix összegben részesíti a betegellátás teljes ciklusában nyújtott összes szolgáltatásért.

A Harvard kutatók modelljében – reményeik szerint – a biztosító alacsonyabb díjat fizethet, az ellátók megtarthatják profitszintjüket, a betegeknek pedig jobb eredményekben lehet részük.

A kísérlethez a csomagba foglalandó betegségnek a rotátor köpeny ínkárosodását választották. A rotátor köpeny helyreállítása (RCR) egy nagy volumenű eljárásnak számít az ellátás meghatározható ciklusával, ahol jelentős változékonyság áll fenn a kimenetekben az orvosok között. Az ellátási ciklus a műtét előtti megbeszéléssel kezdődik és a műtét után egy évvel végződik. A csomagba foglalt eljárások és források a következőket tartalmaznák: vizsgálat, a nappali sebészet műtőjének és szolgáltatásainak használata, sebész, altatóorvos és asszisztensei, klinikai vizitek, kórházi gyógyszerek és labor vizsgálatok, műtét utáni fizikai terápia. A biztosító a csomagolt költségek nagyobb részét a műtét után 30-60 nappal kifizeti, hogy az ellátónak ne kelljen egy évig várni pénzére, a háralevő összeget azonban visszatartják a mérhető kimenet megjelenéséig.

Az eredmény mérése két módonis megjelenik a folyamatban. Egyrészt az orvosok és a kórházak kifizetésére csak akkor kerülne sor, ha a betegek minden vizsgált eredményterületen elérnek egy meghatározott minimum teljesítményt. Másrészt, ha az eredmények elérnek egy magasabb szintet (például a képességek visszanyerésében), akkor a biztosító bónusz fizetésben részesíti az ellátókat. Az ilyen kimenet alapú garanciák és ösztönzők ritkán fordulnak elő a hagyományos, fölülről lefelé történő szerződésekben – olvasható az eski.hu projektismertetésében.

(forrás: GYEMSZI [ESKI])

cimkék

hirdetés

Könyveink