hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Gyógyítás

A SZ.É.P. bizonyított; a program folytatódik

Az egészség sok esetben akkor fontos, amikor már nincs, pedig megvenni nem lehet. Ezt ismerték föl a Szűréssel Az Életért (SZ.É.P.) programban résztvevő 43 településen, ahol 80 ezren vettek részt az elmúlt hónapok szűrővizsgálatain.Az embereket lehet és kell is mozdítani – mondta a  program záró tájékoztatóján a programban résztvevő egyik település polgármestere.

Az Egészségügyi Minisztérium kezdeményezésére immár harmadik éve megrendezett szűrővizsgálatokat az idén az észak- és dél-alföldi, valamint az észak-magyarországi régió 43 településén végezték el. A program 139 millió forintba került.

Az Egészségügyi Minisztérium március végén egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisvárosban, Ibrányban indította el a SZ.É.P. rendezvényét, amely június utolsó hétvégéjén Békés megyében Méhkeréken és Vésztőn fejeződött be. A program előző két szakaszaihoz képest újdonságot jelentett, hogy nem nagyvárosokban, hanem 2–10 ezer fős hátrányos helyzetű településeken kínálták föl az ingyenes szűrővizsgálatokon való részvétel lehetőségét, hiszen ezen térségekben élők megbetegedési és halálozási mutatói lényegesen kedvezőtlenebbek az országos átlagnál – mondta Székely Tamás tárcavezető.

A leghátrányosabb helyzetű kistérségekben az országos átlagnál rosszabb a jövedelmi helyzet, nagyobb a munkanélküliség, továbbá alacsonyabb a születéskor várható élettartam és rosszabbak a mortalitási és morbiditási mutatók. A megbetegedések közül az első helyen a keringési rendszer betegségei, a második helyen a rosszindulatú daganatos megbetegedések szerepelnek. A kedvezőtlen morbiditási mutatókon rendszeres szűrővizsgálatokkal javítani lehet. Vojnik Mária államtitkár hozzátette: az ÁNTSZ korábbi egészségfelmérése azt bizonyította, hogy például Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a megbetegedési és halálozási mutatók rosszabbak az országos átlagnál, ezért is tartották fontosnak, hogy e terület falvait és városait is bekapcsolják.

A sikeres programban több mint 22 ezren vettek részt és mintegy 80 ezer szűrést végeztek a falvak és kisvárosok háziorvosai, fogorvosai. Egy-egy helyen tízféle vizsgálatot vehettek igénybe az emberek. Ezek között volt például a vércukorszint- és vérnyomásmérés, a testtömeg (BMI) vizsgálata, a szájüregi- és bőrrák vizsgálat, sőt az ÁNTSZ szakemberei mozgó emlőrákszűrő állomást is bevetettek.

Legtöbben a 34–64 éves korosztály tagjai közül vették igénybe a vizsgálatokat, a 65 év fölöttiek közül azonban csak aránytalanul kevesen éltek a lehetőséggel. A teljes roadshow során érintett települések lakosságának átlagosan 10 százaléka vette igénybe a „házhoz vitt” ingyenes egészségügyi vizsgálatokat. Volt, akinek talán az életét mentették meg azzal, hogy az extra magas, 200 Hgmm fölötti vérnyomása miatt azonnal kórházba szállították a mentők.

A tárca vezetői tájékoztattak a jelenleg folyó, országos népegészségügyi szűrésekről is.

Vastagbélszűrés
Mivel Magyarországon évente mintegy 5500 nő és férfi honfitársunk hal meg vastag- és végbélrák miatt – ez hazánkban a második leggyakoribb daganatos halálok – elindították a vastagbélszűrést. A programban országszerte 165 háziorvos vesz részt, vállalva húszezer 50–70 év közötti nő és férfi szűrését. A szűrésre behívó levelek alapján kerül sor.

Méhnyakszűrés
Méhnyakrák következtében évente mintegy 500 nő veszti el az életét. A 25–65 éves korú nők számára térítésmentes, szervezett, célzott méhnyakszűrés áll rendelkezésre. Ám a behívólevelekre az értesítettek csak mintegy 5 százaléka jelenik meg szervezett szűrővizsgálaton. 2009-ben az Egészségügyi Minisztérium támogatásával az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat és az Országos Onkológiai Intézet a méhnyakszűréshez való hozzáférhetőség fejlesztése érdekében védőnői méhnyakszűrő mintaprogramot indított.

Modellprogram az ajak- és szájüregi rák szűrésére
A Nemzeti Rákregiszter adatai alapján 2008-ban hazánkban 2737 férfiben és 935 nőben fedeztek fel új ajak, szájüregi, vayg nyaki daganatot, amelyek korai felismerés esetén tökéletesen gyógyíthatók. Székely Tamás arról is tájékoztatott: az országos népegészségügyi programokban folyó szűrések mellett jövőre is folytatják a SZ.É.P.-et, amelynek költségeit betervezik az ágazat költségvetésébe.

Világgazdaság Online

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés