hirdetés
2024. május. 13., hétfő - Szervác, Imola.
hirdetés

Betegoktatásra toboroznak

Csatlakozó háziorvosokat várnak a Cseppnyi Önbizalom elnevezésű, inkontinens betegeket oktató programba.

A nem kezelt inkontinens betegek feltérképezése és a beteginformáltsági szint növelése céljából indított Cseppnyi Önbizalom program az idei évben immár 203 háziorvosi praxisban zajlott – írta közleményében a program képviselője.

A kampány során 2013 márciusában, áprilisában és májusában kontinencia fogadóórákon várták az érdeklődőket. A tanácsadásokra a potenciálisan leginkább érintettek – a 45-65 év közötti hölgyek – külön írásos meghívót is kaptak a háziorvosuktól. A fogadóórákat a háziorvosok mellett tevékenykedő szakdolgozók tartották, akik az általános tájékoztatáson túl arra is lehetőséget biztosítottak, hogy az érdeklődők négyszemközt is feltehessék kérdéseiket.

A programban összesen 20.518 érintett és érdeklődő vett részt, a meghívót kapott hölgyek 39 százaléka személyesen is elment a rendezvényekre.

Azt is vizsgálták a szervezők, hogy a megjelentek mennyire tartják magukat tájékozottnak, illetve milyen információforrásokból tájékozódnak. Az adatok azt mutatják, hogy az érintettek legnagyobb csoportja (40%) úgy véli, kevés információval rendelkezik problémájáról, és további 16% pedig azt állította magáról, hogy nagyon kevés információja van a témáról. Mindösszesen 6 százalék állította, hogy mindent tud az inkontinenciáról. A megkérdezettek többsége (56%) említette a háziorvost mint információforrást, 15 százalék pedig a gyógyszerésztől is kérne információt, tanácsot. Az internet átlagos említése 14 százalékos.  A megkérdezettek 16 százaléka barátoktól, családtagoktól, ismerősöktől érdeklődne, és továbbra is mintegy 12 százalék azoknak az aránya, akik senkitől sem mernek/tudnak érdeklődni az inkontinenciáról.

A vizelettartási zavarról továbbra is nehezen beszélnek az érintettek, de immár biztosan állíthatjuk, hogy a háziorvos mellett tevékenykedő szakdolgozó lehet az egyik olyan partner, aki a szűrésben és az edukációban is kulcs szerepet vállalhat – írja a közlemény. A programról továbbiakat itt találnak.

(forrás: Inko Fórum)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés