hirdetés
2024. május. 11., szombat - Ferenc.

Gazdaság

Dimetil-fumarátot tartalmazó termékeket ellenőriz az ÁNTSZ

A dimetil-fumarát (DMF) biocidot tartalmazó termékek forgalmazásának megtiltásáról szóló áprilisi EüM rendelet felhatalmazása alapján 2009. május 20. óta országos ellenőrzést végez az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) – jelentette be kedden az ÁNTSZ kommunikációs főosztálya.

A Szolgálat 122 munkatársa eddig 550 egységben több mint 7000 terméket ellenőrzött, jellemzően kiskereskedésekben, továbbá nagykereskedésekben, raktárakban, piacokon és gyártóüzemekben. A termékek jellegét és típusát tekintve elsősorban bőr lábbelik, bőrbútorok, bőrkiegészítők, textíliák, játékok ellenőrzése történt meg.

Forgalmazást korlátozó, felfüggesztő határozat tíz esetben született. Az igazolt dimetil-fumarát szennyezettséget követően, a termékekről képeket készítve, az esetet az Országos Tisztifőorvosi Hivatal jelenti a RAPEX nemzetközi riasztási rendszernek, valamint a vizsgálatok alapján az illetékes kistérségi ÁNTSZ intézetek az érintett termékek forgalmazását megtiltják.

ÁNTSZ közlemény

 

Mi is a dimetil-fumarát?

Az ÁNTSZ korábbi közleménye szerint a gyártók annak érdekében használják e vegyületet, hogy segítségével elpusztítsák azokat a penészgombákat, amelyek bőráruk, elsősorban bútorok, cipők anyagát nedves környezetben való tároláskor vagy szállításkor károsíthatják. A DMF-et leggyakrabban a bútor belső részére rögzített vagy a lábbelit tartalmazó dobozokba tett kis zacskó tartalmazza (nem összekeverendő a levegő páratartalmát megkötő szilikagéllel). A párolgó DMF impregnáló hatásával védi a terméket a penészedéstől.

A DMF a ruhán keresztül a bőrig hatolhat, ahol érintkezés útján fájdalmas bőrgyulladást, viszketést, irritációt, kivörösödést okozhat. A DMF tiltott biocid anyagnak számít, ami az EU területén történő forgalomba hozatalának, forgalmazásának, felhasználásának teljes tiltását jelenti. A DMF jelenléte az említett bőrárukhoz, esetleg textíliákhoz kapcsolódóan, importált, azaz az EU területén kívülről származó termékek esetében lehetséges. Uniós adatok szerint a bizonyítottan DMF-et tartalmazó termékek közel 80%-ban Kínából származtak.

A DMF jelenlétét sajnos nem minden esetben tüntetik fel, de találkozhatunk „contains DMF” = DMFet tartalmaz vagy más hasonló felirattal, címkézéssel. A dimetil-fumaráttal kezelt termékek forgalmazásának tiltása 2009. május 1-től hatályos. Amennyiben a már megvásárolt termék dokumentáltan tartalmaz DMF-ot, ill. DMF feliratú tasakot, a forgalmazó köteles a terméket visszavenni.

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

 

cimkék

hirdetés

Könyveink