hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Egészségügyi sorsjegy: a Fidesz újra dönthet

A Fidesz-frakció fogja eldönteni, hogy tekintettel a ciklus végének közeledésére, feladja-e a kormány a szakrendelők államosítását – írja a Népszabadság.

A lap úgy tudja: Cserháti Péter helyettes államtitkár a szakdolgozói kongresszuson kicsit előreszaladt, amikor arról beszélt, hogy esetleg mégsem veszik állami gondoskodásba 2013. január elsejétől a járóbeteg-ellátó intézeteket. A totális államosítást eleve nem az államtitkárság, hanem a Fidesz szorgalmazta, így a szakrendelők államosítását is csak a Fidesz-frakció várhatóan a jövő héten esedékes döntése után fújhatja le a kormány. Ugyanakkor már készülnek a hatásvizsgálatok arról, milyen következményekkel járhat, ha nem államosítják a járóbeteg-ellátókat.

Ez a bizonytalan helyzet rendkívül kedvezőtlen a szakrendelők számára. Az önkormányzatok évente 80 milliárdos támogatással egészítették ki működési költségeiket. Ez a pénz idén már hiányzott, hiszen a jelzett államosítás miatt helyben már nem terhelték a kasszát eféle kiadásokkal. Így a szakrendelők döntés- és önrészvállaló tulajdonos híján kimaradtak az adósságrendezési eljárásokból és a különféle pályázatokból is - olvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink