2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Egyre több anya dönt a szoptatás mellett

A legújabb brit adatok szerint tízből több mint nyolc újszülöttet szoptatott édesanyja legalább egyszer. Az 1990-es adatok szerint akkor tízből csak hatan próbálkoztak.

A szakértők szerint a változás örvendetes, és nagyban köszönhető annak, hogy széles nyilvánosságot kapott az álláspont: a gyereknek és az anyának is a legjobb az anyatejes táplálás.

Egyre több anya dönt a szoptatás mellett

Arról azonban nincsenek adatok, hogy hányan tudnak az ajánlott hat hónapig szoptatni - mondta a Nagy Britanniában ezen a héten zajló, a Szoptatás Hete elnevezésű rendezvénysorozat szóvivője, Jane Munro.

"Tudjuk, hogy sokan abbahagyják a szoptatást azután, hogy elhagyták a kórházat. Éppen ezért nagyon fontos, hogy minden érintett tudjon róla: van lehetőségük segítséget igényelni. Van elég szülésznő és azoknak elég idejük arra, hogy támogassák azt, akinek szüksége van rá." - tette hozzá. A kormány ígérete szerint további 4.200 egészségügyi alkalmazott képzését indítják meg 2015-ben.

A legfrissebb adatok szerint a szoptató anyák száma Nagy Britanniában mindenütt emelkedett, arányuk azonban magasabb volt Angliában, mint Skóciában, Észak-Írországban vagy Wales-ben. Egy másik, szintén örvendetes adat, hogy csökkent a terhesség előtt vagy az alatt dohányzó nők aránya.

(forrás: MedicalOnline, BBC)
hirdetés

Könyveink