hirdetés
2024. május. 12., vasárnap - Pongrác.
hirdetés

Frissebb vérrel kisebb a műtéti kockázat

Azoknál, akik műtét közben régi vért kaptak, 30 százalékkal nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy belehalnak a műtétbe, mint azoknál, akik a transzfúzió során friss vérhez jutottak - közölték amerikai kutatók.

A vérkészítményeknél a komplikációk szempontjából a két hétnél hosszabb idejű tárolás bizonyult a határnak - olvasható a New England Journal of Medicine szaklapban szerdán közzétett tanulmányban. Márpedig a vérbankok és kórházak többsége nem tud elegendő friss vért készleten tartani. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága hat hétig engedélyezi a vér tárolását, a vérbankok pedig általában a legrégebbi vért adják ki elsőként.

Az egyik megoldás az lenne, ha mindig a friss vért adnák ki, ám ennél még jobb, ha olyan technikákat vezetnek be, melyek csökkentik a transzfúzió szükségességét - mondta Colleen Gorman Koch, a Clevelandi Klinikai Alapítvány munkatársa, a kutatás vezetője.Csoportja 6002 olyan pácienst vizsgált, akiken szívműtétet végeztek. A vérátömlesztéshez felhasznált vér tárolási idejét és a műtét kimenetelét vetették össze. Azoknál a pácienseknél, akik friss vért kaptak, a halálozási arány 1,7 százalék volt, addig a régebbi vérrel kezelteknél 2,8 százalék.

John Adamson, a Kaliforniai Egyetem munkatársa felvetette: arra még nincsenek adatok, hogy vajon más, szintén gyakori transzfúziót igénylő orvosi beavatkozásoknál is ilyenek-e az arányok. Előfordulhat, hogy a szív-tüdő gépen átfolyó vérben sérülnek a vér sejtjei. 

A nem sürgősségi műtéteknél az orvosoknak elsőként a páciens esetleges vérszegénységét érdemes kezelniük - véli Koch, aki szerint a betegeknek műtétjük előtt meg kellene kérdezniük kezelőorvosukat arról, milyen programja van az adott kórháznak a vérkészlet kezelésére.

Októberben hozták nyilvánosságra a kutatók, hogy a levett vérben gyorsan lecsökken a vörösvértestek nitrogén-oxid tartalma, amely a szövetekhez való oxigénszállítás kulcsa. Ha azonban visszapótolják a nitrogén-oxidot, a tárolt vér felfrissül - állítják a Duke Egyetem kutatói.

Hivatalos adatok szerint évente mintegy ötmillió amerikai kap vérátömlesztést.

 

MTI-Panoráma

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés