hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Gyógyszerkassza: 20 milliárd forintos hiány?

Az egészségbiztosító már az év elején javasolta 18 új rákgyógyszer támogatását, mégsem finanszírozhatja azokat, mert a kormány halogatja az ehhez szükséges jogszabálymódosítást – írja a Népszabadság.

Várhatóan idén sem jutnak új gyógyszerhez a daganatos betegek 18 szer – köztük a bőrdaganatra, a tüdő-, a prosztata-, valamint a vérképzőszervi rákra ható készítmény – automatikus támogatásáról halogatja a döntést a kormány –  tudta meg a nol.hu, a lap értesülését az Egészségügyért Felelős Államtitkárság is megerősítette.

A jogszabály módosítására a humán- és a gazdasági tárca jogosult, azonban erre jó ideje nem kerítenek sort, bár a javaslat július óta fekszik a döntéshozók asztalán. A lap úgy tudja, a 18 készítményből hét – például a csontáttétes prosztata-, hasnyálmirigy-, egyes vérképzőszervi rákokra ható szer – egyáltalán nem érhető el a magyar betegek számára. Tizenegyhez pedig közel ezer beteg méltányossági eljárás keretében hozzáfér.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elemzése szerint a kérvény beadásától a döntésig átlagosan 477 nap telik el. Azaz valamivel több mint egy és negyed év. Adataik szerint a legkevesebb várakozási idő 91 nap, míg a legtöbb 873 nap volt, azzal együtt is, hogy a hivatalos ügyintézési határidő 90 nap lenne. A daganatos betegnek meg éppen ideje nincs arra, hogy várakozzon a gyógyszerére.

A szaktárca a lapunak küldött válaszlevelében hangsúlyozta: a kormány elkötelezett, hogy valamennyi beteg részére biztosítsa a lehető legjobb terápiát. Valamint hogy álláspontjuk szerint a betegeket nem éri hátrány, mert a leghatékonyabb terápiákat az úgynevezett egyedi méltányossági kérvénnyel megkaphatják azok, akiknél a támogatott orvosságokkal nem érhető el javulás. A célra tavaly az eredetileg tervezett ötmilliárdos keret helyett 18,6 milliárdot költöttek. Idén mostanáig pedig már 10,4 milliárdot.

A lap úgy tudja, a gyógyszerkasszában idén 22 milliárdos hiány várható, több gyógyszerpiaci elemző is azt mondta: a túlköltés oka egyértelműen az, hogy a biztosító kénytelen méltányossági eljárással finanszírozni mintegy 4500 beteg terápiáját.

(forrás: Népszabadság)
hirdetés

Könyveink