hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Háborút nyert Szócska Miklós

Háborút nyert Szócska Miklós, a kormány zöld utat ad a Semmelweis Tervnek – értesült a MedicalOnline. Indul a nagytérségi ellátásszervezés és állami tulajdonba kerülnek a kórházak, szakrendelők. A kormányhivataloknak nem jut szerep az intézmények felügyeletében, tulajdonlásában.

A kormányülésről kiszivárgó információink szerint a kabinet elé már csak a Semmelweis Terv került, nem volt olyan koncepció, mely versenyképes lett volna a Szócska Miklós csapata által előkészített szakmai elképzeléssel. Az Egészségügyért Felelős Államtitkárnak sikerült a főleg az állami tulajdonlás előnyeit-hátrányait firtató szakmai kérdésekre válaszolni. A kormány rábólintott arra is, hogy az intézmények működtetése mellett az önkormányzati tulajdonban lévő intézmények tulajdonjoga is visszaszálljon az államra. Egyelőre két út tűnik járhatónak: az egyik megoldás szerint a kórházak, szakrendelők a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonába kerülnének, de a fenntartója a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma lenne. Pillanatnyilag ez országos intézeteket tulajdonlása, működtetése is e metódus szerint zajlik. A másik megoldás szerint az állam nevében a NEFMI gyakorolná a tulajdonosi jogokat is.

Mint arról már korábban írtunk, a Fidesz frakció múlt heti hajdúszoboszlói frakcióülésén az államtitkárnak az önkormányzati lobbival kellett szembe néznie. Az új, most formálódó önkormányzati törvény „árnyékában” ez nem volt könnyű csata, hisz a Fidesz erős embereinek zöme egyben önkormányzati pozíciót is magáénak tudhat: Kósa Lajos, Pokorni Zoltán, Rogán Antal, Lázár János véleménye meghatározó. A Fideszen belül az önkormányzati lobbi ereje nem gyenge, hisz a 261 fős kormánypárti frakcióból 70-80 képviselőnek van valamilyen önkormányzati posztja.

A frakcióülés után Lázár János szólalt meg először, akinek nyilatkozata egyértelmű állami tulajdonlásról szólt, és többek között arról is beszélt, hogy a frakció abban is állást foglalt, hogy a kórházak és a szakrendelők ne a kormányhivatalok felügyelete, hanem központi állami szerv irányítása alá tartozzanak. "Koncentrált, jól fegyelmezett, partikuláris érdekeken kívüli irányítás kell az egészségügyben" – összegezte a kormánypárti frakciók álláspontját Lázár János.

Ezzel szemben a MedicalOnline informátorai arról beszéltek, hogy Lázár bejelentése megelőzte a miniszterelnök döntését, Orbán Viktor akkor még meghagyta kormánya számára a kiskaput, hogy a vitás kérdéseket még tovább görgethessék. A mai kormányülésen Szócska Miklós minden nyitott kérdésre választ adott, és a miniszterelnök rábólintott, zöld utat kapott a Semmelweis Terv.

A mai kormányülésen Szócska Miklós minden nyitott kérdésre választ adott, és a
miniszterelnök rábólintott, zöld utat kapott a Semmelweis Terv.A mai kormányülésen Szócska Miklós minden nyitott kérdésre választ adott, és aminiszterelnök rábólintott, zöld utat kapott a Semmelweis Terv.
Tinnyei Mária
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink