hirdetés
2024. május. 10., péntek - Ármin, Pálma.

Kevés ilyen hálátlan dolog van az egészségügyben!

A hálapénz-kínlódás hazai történetét is feleleveníti cikkének egy fejezetében a Vasárnapi Hírek.

Egészségügyi miniszterek – amikor még volt ilyen poszt a kormányban – főleg egy-egy kormányzati ciklus vége felé, mindig nekifutottak a hálapénzhelyzet rendezésének - írják a „füstbe ment tervek” című részben. Kökény Mihály, Mikola István, Molnár Lajos és Rácz Jenő miniszterségéhez is fűződnek próbálkozások. Kökény Mihály hat pontból álló „hálapénz elleni csomaggal” készült. A program egyebek mellett tartalmazta a térítési díjért igénybe vehető szolgáltatások körét, hogy a kórházi kezelőorvos megválasztása egészségszámláról vagy közvetlen hozzájárulással legálisan legyen fizethető. Rácz Jenő állt elő azzal, hogy hivatalosan is meg akarta fizettetni a szabad orvosválasztást. Vagyis, ha egy beteg/kismama ragaszkodik egy-egy orvoshoz, avagy szeretne a választott orvosa osztályán feküdni, azt külön díjtételekhez kellett volna kötnie a szakmának.

Aztán Mikola István ment neki már kevésbé kesztyűs kézzel a rendszernek. Ő példát statuálva készített feljelentést egy nőgyógyász ellen: törvénytelenül kiszabott orvosi díj kikényszerítése miatt, miután egy vidéken élő várandós anyának, aki már több tízezer forintot összegyűjtött a szülésre, az orvos azt mondta: gyűjtsön még hozzá. Molnár Lajos a vizitdíj bevezetésével, ha nem is kimondottan ez ellen találta ki, de áttételesen harcot indított a hálapénzzel szemben is: Dél-Európa több országában a lakosság kis összegű hozzájárulásával sikerült visszaszorítani a hálapénz jelenségét. Ezt a kísérletet azonban a Fidesz által kezdeményezett népszavazás söpörte el. Próbálkoztak a kórházak is. 2005-ben a veszprémi kórház próbálta legalizálni a szülés körüli viszonyokat. Háromoldalú szerződést kötöttek a kórház, a szülő nő és a kívülről érkező választott orvos között. A szülő nőnek akkor a fogadott orvosért – hangsúlyozottan számla ellenében – 100 ezer forintot kellett fizetnie. Szombathelyen 2006-ban rendelkeztek arról: munkaidőn kívül tilos a kórházi munka a nőgyógyászoknak, a kismamák csak munkaidőben szülhettek saját orvosuknál. A Markusovszky Kórházban a főigazgató megtiltotta orvosainak, hogy a hivatalos munkabeosztásukon túl is fogadják betegeiket. Ezt még akkor sem tehették meg, ha éppen szült a páciensük. Az egyik fővárosi szülészeten több tucat orvos és szülésznő döntött úgy, önkéntes segítőként dolgozik, így tudták levezetni a szülést privát betegeiknél. Bár a kórház az önkéntes orvosoknak nem fizet semmit, az OEP-től megkapják a szülés költségeit fedező finanszírozást. Az orvosok a betegektől hálapénzt kaptak volna vagy számlára fizetnek.

Viseljen zöld keresztet az az orvos, aki nem fogad el hálapénzt! – ezzel a kezdeményezéssel pedig a Magyar Rezidens Szövetség állt elő két éve. Feltételül szabták, hogy az egészségügyi kormányzat cserébe duplázza meg a fizetésüket. A most „becsődölt” Telki magánkórházban például egyenesen betiltották a hálapénzt valamennyi orvosuknak. Végül egyfajta „népi” kezdeményezés indult, amely során honlapon gyűjtötték névvel, címmel, ki, hol mennyit fizetett a nőgyógyászának. Ezt végül személyiségi okokra hivatkozva betiltották – olvasható a vasarnapihirek.hu-n.

(forrás: Vasárnapi Hírek)

cimkék

hirdetés

Könyveink